ENGLISH
  Güncelleme: 14/03/2013

Egemen Bağış Cumhurbaşkanı Gül’ün Resmi İsveç Ziyaretine Refakat Etti

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’e resmi İsveç ziyaretinde refakat etti. Cumhurbaşkanı Gül’e Bakan Bağış ile birlikte Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu da eşlik etti.

10 Mart 2013 tarihinde İsveç’e hareket eden Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki heyeti Arlanda Havalimanı'nda İsveç Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü Büyükelçi Caroline Vicini, Stokholm Büyükelçisi Zergün Korutürk, Helsinki Büyükelçisi Selah Korutürk ve İsveç’in Ankara Büyükelçisi Hakan Akesson ile diğer ilgililer karşıladı. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül karşılama sonrasında ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada AB sürecine ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin AB üyeliğine en güçlü desteği veren ülkelerden birinin İsveç olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, İsveç’in dünya siyasetiyle de çok ilgili olduğunu, küresel meselelerde de Türkiye’yi iyi bir ortak olarak gördüğünü vurguladı.

11 Mart 2013 Pazartesi günü Kraliyet Sarayı'nda resmi karşılama töreniyle karşılanan Gül ve beraberindeki heyet, törenin ardından İsveç Maliye Bakanı Anders Borg'un verdiği öğle yemeğine katıldı.

Öğle yemeğinin ardından İsveç Parlamentosu Başkanı Sn. Per Westerberg ile bir görüşme gerçekleştirildi ve İsveçli işadamları ile yuvarlak masa toplantısında bir araya gelindi.

Sonrasında İş Forumu Kapanış Oturumuna katılan Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki heyet Türk dernek başkanları ve vatandaşlarımızla da buluştu.

Günün akşamında İsveç Kralı ve Kraliçesi tarafından Cumhurbaşkanımız Sayın Gül onuruna verilen resmi akşam yemeğine katılım sağlandı.

12 Mart 2013 Salı Günü Başbakan Sn.Fredrik Reinfeldt ile yapılan görüşmenin ardından Türkiye-İsveç Stratejik Ortaklık Belgesi  imzalandı ve Ortak Basın Toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan cumhurbaşkanı gül AB sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerindeki hızının yavaş olmasının kamuoyu desteğini nasıl etkilediğini ve hızı arttırmak için neler yapmayı planladıklarını soran İsveçli bir basın mensubuna cevaben Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin ülkemiz açısından stratejik olduğuna işaret ederek, “Bu müzakere sürecini biz muhakkak tamamlamak istiyoruz. Ama maalesef Türkiye’ye karşı bazı üyelerin çıkardığı engellemelerden dolayı müzakere sürecinde bir yavaşlama var” dedi. Bunun Türk halkını oldukça rahatsız ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Bizi de şüphesiz ki çok rahatsız etmiştir. Ama bundan dolayı biz bu süreçten vazgeçecek değiliz. Gayet kararlıyız” dedi.

Türkiye’nin müzakere sürecini tamamlamasının Türkiye’nin AB müktesebatını üstlenmesi demek olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül şöyle konuştu: “Türkiye, iş yapacak. Türkiye standartlarını her alanda yükseltecek. Böyle bir Türkiye aslında bütün Avrupa Birliği ülkelerinin de çıkarınadır. Güçlü bir ekonomisi ve demokrasisi olan bir Türkiye, inanıyorum ki birlik için de çok iyi olması gerekir. Düşünün ki, Türk ekonomisi de bugün kriz içinde olmuş olsaydı, demin bahsettiğimiz bu büyük ekonomik iş birliğinden bahsedebilir miydik? Edemezdik. O açıdan müzakere sürecini biz bitirmekte çok kararlıyız.”

Müzakere sürecinin bitmesinin otomatik üyelik anlamına da gelmediğine de dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Bunu da biliyoruz. Sonunda bazı ülkelerin referanduma gitme kararları var. Türk halkının da o zaman fikri ne olur bilmiyoruz. Bunlar sonraki konular. Şimdi bizim konumuz müzakere sürecini başarıyla tamamlamak ve bitirmektir” dedi.

Toplantı sonrasında Kraliyet Mühendislik Bilimleri Akademisi Bilim ve Teknoloji Müzesi’ni ziyaret eden heyet Stokholm Belediye Meclisi tarafından Sayın Cumhurbaşkanımız ve onuruna verilen öğle yemeğine katıldı.

Öğle yemeğinin ardından Stokholm Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü’nün açılışı gerçekleştirildi ve akşam saatlerinde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından İsveç Kralı ve Kraliçesi onurlarına bir resepsiyon düzenlendi. 

13 Mart 2013 Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Gül İsveç Parlamentosu'nda bir konuşma yaptı ve sonrasında Türk basın mensuplarıyla sohbet toplantısı düzenlendi. Uppsala Valisi Peter Egardt  tarafından verilen öğle yemeğinin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki heyet AAC Microtec" Laboratuvarı'na bir ziyaret gerçekleştirdi.

13 Mart 2013 Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Gül İsveç Parlamentosu'nda bir konuşma yaptı ve sonrasında Türk basın mensuplarıyla sohbet toplantısı düzenlendi. Uppsala Valisi Peter Egardt  tarafından verilen öğle yemeğinin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki heyet AAC Microtec" Laboratuvarı'na bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret sonrasında Uppsala Kalesi'nde yer alan Osmanlı dönemine ait kitap ve el yazmalarını incelendi. 

Cumhurbaşkanımız Sayın Gül'e İsveç temaslarında refakat eden Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış heyetle birlikte saat 19:00’da (TSİ) İsveç’ten Ankara Esenboğa Havalimanı'na müteveccihen hareket etti. 


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 14/03/2013 / Hit: 13,190

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı