ENGLISH
  Güncelleme: 18/02/2013

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış Siirt’te

Avrupa Birliği Bakanlığı’nın Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliği ile işbirliği içerisinde yürüttüğü, İngiltere Büyükelçiliği tarafından Avrupa’yı Birleştirme Programı kapsamında desteklenen “Avukatlar için Yargı ve Temel Haklar Projesi’nin dördüncü eğitiminin kapanış töreni 16 Şubat 2013  tarihinde Siirt’te, 200’ü aşkın katılımcıyla gerçekleşti. İki gün süren eğitim programının kapanışına, Avrupa Birliği  Bakanı ve Başmüzakereci Egemen BAĞIŞ,  Siirt Valisi Ahmet AYDIN, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Siirt Milletvekili ve Türkiye - Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Afif DEMİRKIRAN, Siirt Milletvekili Osman ÖREN, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yrd. Av. Berra BESLER,  Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Mehmet CANGİR,  Avrupa Birliği Bakanlığı Siyasi İşler Başkanı Ege ERKOÇAK ve Siirt Barosu Başkanı Av. Mehmet Cemal ACAR katıldı.

Konya, Erzurum ve Şanlıurfa’da toplam 250’nin üzerinde avukatın katılımıyla başarıyla tamamlanan eğitimlerin ardından düzenlenen dördüncü eğitimin kapanış konuşmalarında  Avrupa Birliği  Bakanı ve Başmüzakereci Egemen BAĞIŞ, üçüncü yargı reformu çalışmalarının tamamlanarak dördüncü reform paketinin çalışmalarına başlandığını ifade ederek, bu reform paketleri ile Türkiye’nin özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde bugüne kadar yanlış bilinen ve hak etmediği imajını düzelteceğini belirtti.

Sn. BAĞIŞ “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bağlı olduğu Avrupa Konseyi yaptığımız çalışmalar neticesinde  Türkiye’yi denetimde bir ülke olarak değerlendirmekten vazgeçmiştir ve hatta Sayın Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Böylece başkanlık ilk kez Viyana’nın doğusuna gitmiş ve çark kırılarak anlamlı bir mesaj verilmiştir. Türkiye geliştikçe, şeffaflaştıkça gücümüz farklı noktalara yayılmaktadır. Türk demokrasisi güçlendikçe % 8 büyüme hızına ulaşan ekonomimizle Türkiye bölgesindeki ülkeler için her açıdan bir ilham kaynağı olmuştur.” dedi.

Yargının, demokrasiler içindeki üç erkten biri olduğunu vurgulayan Sn. BAĞIŞ, konuşmasında, yargının sandıkta vatandaşlar tarafından değiştirilemeyen yönü dikkate alındığında, kendini yenileyebilmesinin ancak bu tür eğitimler yoluyla olabileceğinin önemine işaret etti.

Geçmiş dönemlerde yargının kendi içine kapanmasının sonuçlarının Türkiye’yi karanlık bir döneme taşıdığını belirten Sayın BAĞIŞ, Siirt ilinin Yargı ve Temel Haklar faslı açısından geçmişte ve bugünde önemli bir rolü olduğunu belirtti.

Kapanış töreninde konuşan Siirt Valisi Sayın Ahmet AYDIN, kendisinin de bir avukat olduğunu vurgulayarak AB sürecinde önemli olan hususun üyeliğin ötesinde AB kriterlerini yakalamak olduğunu ifade etti.

Törende, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Avukat Sayın Berra BESLER, hukukun üstünlüğü ilkesinin hayata geçmesi için teknik anlamda gerçekleştirilen çalışmaların uygulanmasının önemine değindi.

Siirt Barosu Başkanı Avukat Sayın Cemal ACAR, Türkiye’nin AB üyeliğinin bölgenin istikrarı için önemli olduğunu belirterek Avrupa’nın bugün başardıklarını Türkiye’nin, güvenli bir liman olarak, Ortadoğu bölgesinde gerçekleştirebileceğini belirtti.

Tören, karşılıklı plaket takdimi, katılımcılara sertifikaların dağıtımı ve çalışma ziyaretine katılacak avukatın belirlenmesi için yapılan çekilişle ile son buldu.

Sayın Bağış Siirt programının devamında Siirt Valiliği ve Siirt Belediyesinde de temaslarda bulundu. Son olarak Siirt Üniversitesini ziyaret eden Sayın Bağış, burada Rektör Prof. Dr. Murat Erman ve üniversite yöneticileri ile görüştü. Üniversite ziyaretinde Sayın Bağış’a bir plaket verildi ve Siirt battaniyesinden dokunan Leonarda Do Vincinin Mona Lisa tablosu hediye edildi.


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 18/02/2013 / Hit: 14,268

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı