ENGLISH
  Güncelleme: 07/02/2013

IPARD Hibeleri Süt Sektörüne Mali Destek Fırsatları Sunuyor

Türkiye-Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) hibelerine ilişkin olarak 7 Şubat 2013 Perşembe günü Ankara Plaza Otel’de “Süt İşleme Tesislerine Yönelik IPARD Tedbiri” konulu çalıştay düzenlenmiştir.

Söz konusu çalıştayın açılışında Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Alaattin BÜYÜKKAYA, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sayın Kutbettin ARZU ve Avrupa Birliği Delegasyonu Başkan Yardımcısı Sayın Bela SZOMBATI konuşma yapmışlardır.

Konuşmasında, “ülkemizde süt ve süt ürünlerinin kaliteli ve hijyenik üretimi için AB müzakere sürecinin ve IPARD fonlarının önemli bir fırsat olduğuna değinen” Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Sayın BÜYÜKKAYA; önümüzdeki dönemde sektör hedefinin, Türkiye menşeli süt ve süt ürünlerinin AB dahil olmak üzere tüm dünya pazarlarında yer alabilecek üretim standartlarına ulaşmak olarak belirlenmesi gerektiğini vurgulamıştır.

IPARD kapsamında desteklenen projelerde, yatırımın %50’si kamu katkısı olarak AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından; kalan %50’si ise proje faydalanıcısı tarafından finanse edilmektedir. Yatırımın dağlık alanda yapılması ve başvuru sahibinin 40 yaşın altında genç çiftçi olması  durumunda kamu katkısı oranı %65’e kadar çıkmaktadır. Kamu katkısının %75’i AB, %25’i Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılanmaktadır.

2007-2013 dönemi için IPARD kapsamında tarım ve kırsal kalkınma alanında kullanılmak üzere AB tarafından ülkemize yaklaşık 850 milyon Avro tutarında fon tahsis edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti katkısı ile faydalanıcılar tarafından karşılanan oran göz önünde bulundurulduğunda, IPARD kapsamında yaklaşık 2.3 milyar Avro tutarında yatırım imkanı yaratılmış olmaktadır.  

IPARD Programı hâlihazırda 42 ilde, tarımsal işletmelerin modernizasyonu, yeni işletme kurulması, kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi gibi alanlarda sunulan projelere mali kaynak sağlamaktadır.


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 07/02/2013 / Hit: 11,525

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı