ENGLISH
  Güncelleme: 15/06/2012

Egemen Bağış “Türkiye-AB Pozitif Gündem; Geliştirilmiş AB-Türkiye Enerji İş Birliği” Dörtlü Zirvesine Katıldı

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış “Türkiye-AB Pozitif Gündem; Geliştirilmiş AB-Türkiye Enerji İş Birliği” dörtlü zirvesine katıldı. Stuttgart’ta gerçekleştirilen zirveye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AB Komisyonu Genişleme ve Avrupa Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle ve Enerjiden Sorumlu Üyesi Günther Oettinger de katıldı.

Zirve Sonrası Yapılan Ortak Basın Açıklaması

Türkiye ve AB, ortak stratejik zorlukları paylaşan ve ortak hedefleri bulunan önemli enerji ortaklarıdır. Her iki tarafın da menfaatları doğrultusunda geniş kapsamlı bir işbirliği alanı mevcuttur.

Bakanlar ve Komisyon Üyeleri, 9 Şubat 2012'de İstanbul'da yapılan toplantıda, AB ile Türkiye arasındaki enerji ilişkilerinin daha da derinleştirilmesine yönelik somut olasılıklar konusunda anlaşmaya varmışlardır. Söz konusu toplantıyı takiben bugün, çalışmaların karşılıklı menfaatlerin bulunduğu 5 konuda yoğunlaşması konusunda anlaşmaya varılmıştır:

•         Enerji senaryoları ve enerji sepeti ile ilgili uzun vadeli perspektifler,

•         Piyasaların entegrasyonu ve ortak menfaatlere yönelik altyapıların oluşturulması (gaz, elektrik, petrol),

•         Küresel ve bölgesel enerji işbirliği,

•         Yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve temiz enerji teknolojilerinin desteklenmesi,

•         Nükleer güvenlik ve radyasyondan korunma

Bakanlar ve Komisyon Üyeleri, uzman ekipler tarafından yapılacak ortak çalışmaların koordine edilmesi ve düzenli olarak Bakanlara ve Komisyon Üyelerine rapor verilmesi amacıyla bir yönlendirme grubu oluşturmaya karar vermişlerdir. Ayrıca, gaz, elektrik, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve nükleer enerji konuları başta olmak üzere, derhal başlatılması gereken faaliyetleri belirlemişlerdir.

Söz konusu işbirliği, genel anlamda Pozitif Gündeme katkıda bulunacak ve AB ile Türkiye enerji piyasalarının nihai entegrasyonunu kolaylaştıracaktır. Söz konusu entegrasyon, Avrupa ve Türkiye’de enerji arz güvenliğini arttırmakla kalmayıp, önemli iş fırsatları da yaratacaktır.


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 15/06/2012 / Hit: 8,518

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı