ENGLISH
  Güncelleme: 17/04/2012

İstanbul Liselerarası Kısa Film Yarışması

İstanbul Liselerarası Kısa Film Yarışması Afişi

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk demiştir ki   “Sinema öyle bir keşiftir ki bir gün gelecek, barutun, elektriğin ve kıtaların keşfinden çok, dünya medeniyetinin veçhesini değiştireceği görülecektir.”

Çağımızın görsellik çağı olarak yükselmesi ve sinemanın da çağının tanığı olarak bilinmesi bu sanat dalını küresel dünyada gerçekten de öne çıkarıyor.   

Sinema eserlerindeki tek bir karenin, tek bir sahnenin veya bir repliğin geniş kitleler üzerinde izi silinemeyecek etkilerde bulunabilmesi, Türkiye’nin de küresel sahnede her geçen gün etki alanı genişleyen bir ülke olması nedeniyle sinemanın, üzerine daha çok eğilmemiz gereken bir alan olduğunu gösteriyor.

Esasen Hükümet olarak göreve geldiğimiz günden bu yana özgürlük alanı sürekli genişleyen, daha demokratik, daha şeffaf, daha müreffeh bir Türkiye ideali doğrultusunda aldığımız mesafe Türk sinemasının da son dönemde önemli bir atılım yapmasına imkân sağlamıştır.

Hükümet olarak, Türkiye’nin bütün meselelerini geniş çekimle, yakın planla ele alıyoruz.

Yıllarca sinema emekçilerimizin kadrajına giren meseleler artık bugün Hükümetimizin de kadrajındadır.

Avrupa Birliği’nin kadrajının daraldığı bir dönemde Türkiye’nin genişleyen kadrajı uluslararası toplum tarafından da merakla ve takdirle izlenen bir durumdur.

Bu anlamda, Türkiye’nin güçlenen rolüyle Avrupa Birliği’ne de büyük katılar sağlayacağını en iyi anlatabileceğimiz, ülkemizin AB üyeliğine karşı önyargıların kırılmasını sağlayabileceğimiz en etkin platformlardan birinin sinema olduğuna inanıyoruz.

Liselerarası Kısa Film Yarışması aracılığıyla, gençlerimizin dinamizmlerini ve geniş ufuklarını bu alana yansıtmalarını, sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın geleceğinde de “Biz de varız” iddialarını sinema aracılığıyla dile getirmelerine imkân sağlamak istedik.

Bununla birlikte, fikri mülkiyet hukuku ihlallerine dikkat çekmek, korsanlıkla mücadele çabalarına katkı sağlamak açısından da yarışmanın farkındalık yaratacağına inanıyor ve bunu hedefliyoruz.

Esasen Türkiye, Hükümetimizin fikri mülkiyet hukuku konusundaki duyarlı ve kararlı çalışmalarıyla bugün AB müktesebatına büyük ölçüde uyumlu hale gelmiştir.

Ancak korsanlığın toplumsal bir mesele olduğu gerçeği bu mücadeleye karşı topyekün bir duyarlılık ve çabayla hareket edilmesi gerektiğini gösteriyor. Bakanlığımız ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayelerinde TÜRSAK Vakfı ile birlikte “Korsanlıkla Mücadele ve Telif Hakları” temalı İstanbul Liselerarası Kısa Film yarışmasının hayata geçirilmesinin altında yatan sebeplerden biri de budur.

Amacımız, kısa filmler aracılığıyla fikri mülkiyet haklarının gündelik hayatımız içindeki önemini vurgulamak, bu hakların neler olduğuna, nasıl korunacağına dikkat çekmek ve korsanlıkla mücadeleye ilişkin farkındalığı artırmaktır.

Ünlü yönetmenlerimiz ve sanatçılarımız da jüri üyesi olarak yarışmaya desteklerini vermektedir.

3 farklı kategoriden (cep telefonu, fotoğraf makinesi, video kamera ile yapılan çekimler) toplamda 12 kişiyi ödüllendireceğimiz yarışmada, 12 kişi içinden ilk üçe giren yarışmacılar da 2012 yılı içerisinde Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştireceğim ziyaretlerden birine benimle birlikte katılacaklar ve bu ziyareti kısa filme çekme şansına sahip olacaklar.

Son başvuru tarihi 30 Nisan 2012 olan ve ödül törenini 17 Mayıs 2012 tarihinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştireceğimiz yarışmaya İstanbul’daki bütün liseli gençlerimizi davet ediyorum.

 

Egemen BAĞIŞ

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci

 

İstanbul Liselerarası Kısa Film Yarışması ile ilgili ayrıntılı bilgi için: www.lisekisafilm.com

İstanbul Liselerarası Kısa Film Yarışmasının kısa tanıtım filmi için tıklayınız.

 


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 17/04/2012 / Hit: 11,611

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı