ENGLISH
  Güncelleme: 08/12/2011

Avrupa Birliği Bakanlığı Genç Çevirmenler Yarışması 2011

Ülkemizdeki üniversitelerin Mütercim-Tercümanlık ve Çeviribilim bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin Türkiye'nin AB'ye katılım sürecine ilişkin olarak farkındalıklarını artırmak ve bu alanda ihtiyaç duyulacak çevirmenlerin yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla, Avrupa Birliği Bakanlığı Genç Çevirmenler Yarışmasının ikincisi düzenlenmektedir. 
 

YARIŞMAYA İLİŞKİN KURALLAR

  - Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından düzenlenen "Genç Çevirmenler Yarışması"na, Türkiye genelinde eğitim veren üniversitelerin Mütercim-Tercümanlık ve Çeviribilim bölümlerinin son sınıf öğrencileri katılabilecektir.

- Yarışmada, AB ile ilgili bir metin Türkçe'ye çevrilecektir. Kaynak metin, AB'nin çalışma dilleri olan İngilizce, Fransızca veya Almanca olacaktır. Öğrenciler öğrenim gördükleri dilde Yarışmaya katılacaklardır. İki dilde öğrenim görenler, hangi dilden Yarışmaya gireceklerini başvuruları sırasında belirteceklerdir.

- Yarışmaya üniversitelerin ilgili her bölümünden en fazla 3 öğrenci katılacaktır.

- Yarışmaya katılacak öğrenciler, üniversitelerin ilgili bölümleri tarafından belirlenecektir. Üniversitelerin adayları belirleme kriterlerinin şeffaf, adil ve rekabete açık olması gerekmektedir.

- Yarışmaya katılacak öğrencilere ilişkin bilgiler üniversiteleri tarafından Avrupa Birliği Bakanlığı'na bildirilecektir. Bunun için Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından Çeviri Yarışması Temas Kişilerine elektronik ortamda gönderilecek form doldurularak yazıyla ve elektronik ortamda Avrupa Birliği Bakanlığı'na gönderilecektir.

- Yarışma, 17 Aralık 2011 tarihinde İstanbul'da yapılacaktır. İstanbul dışından gelen öğrenciler Ortaköy Princess Otel'de konaklayacaklardır (Adres: Dereboyu Caddesi No:10 Ortaköy-Beşiktaş / İSTANBUL). Yarışma, Princess Otel'de yapılacaktır.

- İstanbul dışından gelen öğrencilerin seyahat ve konaklama masrafları Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından karşılanacaktır. Öğrencilerin gidiş-dönüş otobüs biletlerinin fotokopilerini Avrupa Birliği Bakanlığı'na ibraz etmeleri gerekmektedir.

- Yarışma sırasında sözlük kullanımı serbest olacaktır.

- Yarışmanın değerlendirilmesi Avrupa Birliği Bakanlığı mensupları arasından oluşturulacak Çeviri Yarışması Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılacaktır. Değerlendirme kriterleri, kaynak ve hedef metne hâkim olmayı, Avrupa Birliği terminolojisini doğru kullanmayı, dilbilgisi kurallarına uymayı içermektedir.

- Yarışmada, İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinde ilk üçe giren genç çevirmenlere Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış tarafından plaket verilecektir. Ayrıca, dereceye girenler Brüksel'de yerleşik AB kurumlarının çeviri birimlerini ziyaret edeceklerdir.

 

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI GENÇ ÇEVİRMENLER YARIŞMASI 2011 TAKVİMİ

16 Aralık 2011 Cuma

15:00 - 17:00 İstanbul dışından gelen öğrencilerin Princess Otel'e/Ortaköy yerleşmeleri
19:00 Öğrencilerin ve Avrupa Birliği Bakanlığı temsilcilerinin katılacağı tanışma toplantısı
20:00 Otelde akşam yemeği

17 Aralık 2011 Cumartesi (Yarışma Günü)

07:00 - 08:30 Otelde kahvaltı
09:00- 11:00 Avrupa Birliği Bakanlığı Genç Çevirmenler Yarışması
11:00- 11:30 Çay-kahve ikramı
12:00-12:30 Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış'ın Yarışmaya katılan öğrencilerle bir araya gelmesi ve Yarışmaya katılan öğrencilere sertifika verilmesi
13:30 Otelde düzenlenecek öğle yemeği

Ocak 2012 (Tarih daha sonra bildirilecektir)
Yarışmada dereceye giren öğrencilere Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış tarafından plaket verilmesi (Avrupa Birliği Bakanlığı, Ankara)

Şubat 2012 (Tarih daha sonra bildirilecektir)


Yarışmada dereceye giren öğrencilerin Brüksel ziyareti 

 

 

 

 

 

 

 

 GENÇ ÇEVİRMENLER YARIŞMASI 2010

 

Genç Çevirmenler Yarışması 2010 Katılımcıları

 

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış, Genç Çevirmenlerle Avrupa Parlamentosunda

 

 

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış Genç Çevirmenler Yarışmasını kazanan öğrencilere plaketlerini verdi



Güncelleme: 08/12/2011 / Hit: 15,039

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı