ENGLISH
  Güncelleme: 04/11/2011

Egemen Bağış'ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin İmzalanmasının Yıldönümüne İlişkin Yayımladığı Mesajı

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış'ın, Avrupa İnsan Hakları ve Temel Haklar Sözleşmesi'nin 1950'de Roma'da İmzalanmasının Yıldönümü Vesilesiyle Yayımladığı Mesaj

61 yıl önce Avrupa Konseyi üyeleri, Avrupa İnsan Hakları ve Temel Haklar Sözleşmesini imzalamak üzere Roma'da bir araya gelmiş ve insanlığa yeni bir ışık yakmışlardı. Temel insan hak ve özgürlüklerinin güvence altına alınmasını sağlayan bu sözleşme, evrensel değerlerin de temelini oluşturan en önemli uluslararası belgelerden biridir.

Türkiye, bu sözleşmeye ilk gün imza koyarak demokrasiye, insan hak ve özgürlüklerine verdiği değeri göstermiş ve kendisini bu bağlamda taahhüt altına sokmuştur.

Özellikle son 9 yıldır Hükümetimiz döneminde kararlılıkla devam ettirdiğimiz Avrupa Birliği'ne üyelik yolunda demokratikleşme çalışmalarımızın ve siyasi reformlarımızın da özünü bu Sözleşme oluşturmaktadır. Burada çerçevesi çizilen evrensel değerlere ulaşmak öncelikli hedefimizdir.

61 yıl önce imzaladığımız ancak aradan geçen sürede milletimiz için kağıt üzerinde kalan bir Sözleşme olmaktan öteye geçememiş bu belge, 3 Kasım 2002'de hayat bulmuştur. Türkiye için 3 Kasım 2002 yeni bir milat olmuş, aradan gecen kısa sürede ülkemiz Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde büyük bir demokratik ve ekonomik dönüşüm geçirmiştir. 3 Kasım 2002 seçimlerinin 9'uncu yıldönümünde Türkiye'nin AK Parti ile birlikte yaşadığı demokrasi coşkusunu milletçe paylaşıyoruz.

Bugün evrensel değerleri evrensel ölçekte cesaretle ve dürüstçe savunabilen ülkelerin arasında Türkiye şimdiden yerini almış, mazlum ve baskı altındaki kitlelerin yaktıkları özgürlük meşalesinin taşıyıcısı olmuştur.

Bu önemli günde hiçbir hakkın yaşam hakkından daha değerli olmadığının bir kez daha hatırlanması gerekir. Bu gerçeği, yıllardır terör örgütü PKK'nın Avrupa'daki yapılanmalarına insan hakkı saikiyle yaklaşanlara özellikle hatırlatmak isteriz. Kediye kedi diyebilmeyi maharet sananların teröriste de terörist diyebilmeleri ve bunun gereğini yapmaları gerekir. Unutulmasın ki bugün PKK'ya gösterilen her türlü müsamaha, Avrupa'da bölücü terör örgütü için yeni kandiller yakacaktır.

Terörden arındırılmış, daha adil, daha barışçıl, daha özgür bir dünya idealini herkesin paylaşması herkes için daha yaşanılabilir bir dünya düzeninin anahtarıdır.

 



Güncelleme: 04/11/2011 / Hit: 9,461

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı