ENGLISH
  Güncelleme: 24/10/2011

Türkiye, AB 7. Çerçeve Programına Ödenen Katkı Payı Miktarında İndirim Sağladı

Avrupa Birliğinin 7. Çerçeve Programına Ülkemizin katılımı için ödenen katkı payı miktarında indirime gidilmesine karar verildi. Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından koordine edilen müzakereler neticesinde Avrupa Komisyonu, Türkiye'nin ödeyeceği üyelik aidatında 62 milyon avroluk bir indirim yapılmasını kabul etti.

2003 yılından bu yana katılım sağlamakta olduğumuz AB'nin Araştırma ve Geliştirme Programlarına üyelik için ödenen yıllık aidat miktarının 2011'den başlayarak kademeli olarak azaltılması kararlaştırıldı.

Türkiye, AB katılım sürecinin de önemli bir parçası olan eğitim, kültür, gençlik, ar-ge ve yenilik gibi çeşitli alanlarda Birlik Programlarına dâhil olmakta ve vatandaşlarımız bu sayede, Avrupalı meslektaş ve muhataplarıyla ortak proje faaliyetlerinde birlikte çalışma imkânına sahip olmaktadır.

Ülkemizin gelişmesi ve AB'ye entegrasyonu açısından önemli bir işlev gören bu programlardan bir tanesi de AB Araştırma ve Geliştirme için 7. Çerçeve Programıdır. Projelerin, tamamen bilimsel ve teknik bir değerlendirme sürecinden geçerek desteklendiği dünyanın en büyük bütçeli sivil araştırma programı olan 7. Çerçeve Programı kapsamında Türk kuruluşları (üniversiteler, kamu kurumları, özel sektör) 400 civarında projede yer almaktadır. Yer alınan projelerin toplam portföy büyüklüğü 900 milyon avro seviyelerine ulaşmış olup, bu bütçeler kapsamında kuruluşlarımız yurtdışından ortaklarıyla yeni nesil uçakların kompozit gövde tasarımlarının geliştirilmesi, gıda kurutmada alternatif teknolojiler, yenilikçi sınır güvenliği uygulamaları, karbon salınımı düşük geleceğin kara araçları gibi birçok projeyi yürütmektedir.

Türkiye'nin performansının her geçen gün arttığı ve birçok başarılı ortak projenin hayata geçirilmesine vesile olan bu Programa üyelik için bundan sonra daha az katkı payı ödenecektir.

7. Çerçeve Programı'nin ilk üç yılına (2007-2009) katılım için ödediğimiz 60 milyon avro'luk ulusal katkı payına karşılık 70 milyon avro geri dönüş sağlanmış ve bu geri dönüşün 7.5 milyon avro'ya yakın kısmı da KOBİ'lerimiz tarafından kullanılmıştır.

Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 24/10/2011 / Hit: 9,781

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı