ENGLISH
  Güncelleme: 24/10/2011

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Makalesi The Guardian'da

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın 2011 İlerleme Raporuna ilişkin kaleme aldığı makale dünyanın en çok okunan ikinci İngilizce gazete sitesi olan guardian.co.uk'de yayınlandı.

 

AB, Türkiye'nin katılım sürecini bloke etmekten vazgeçmelidir. Daha açık, hoşgörülü ve müreffeh bir Avrupa'yı beraber yaratabiliriz.

Avrupa Birliği geçen hafta, Türkiye'nin yıllık reform sürecinin değerlendirildiği 2011 İlerleme Raporu'nu yayımladı. Ancak, bu yılki rapor, hızlı bir biçimde değişmekte olan Türkiye'deki durumunu tam anlamıyla yansıtmakta başarılı olamadı.

Rapor, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin, müzakereleri fiilen durma noktasına getiren bazı ülkeler tarafından bloke edildiği gerçeğini görmezden gelmiştir. Türkiye'nin katılım sürecinin bazı üye ülkeler tarafından uzun süredir devam etmekte olan Kıbrıs sorununun çözümüne bağlanmış olması sebebiyle, fasılların yarısından fazlasında müzakereler askıya alınmıştır. BM'nin Kıbrıs'ı yeniden birleştirme çabaları, Türkiye tarafından ciddi biçimde desteklenmesine rağmen, Kıbrıslı Rumlar gerginliği artırmayı tercih etmiştir. Bunun sonucu olarak, Kıbrıs sorununun bir çözüme kavuşturulması ihtimali düşük kalmaya devam etmektedir.

Sorun çıkaran taraf olarak Kıbrıslı Rumların üstlenmiş oldukları rol, Türkiye'nin büyüklüğü ve kültürü nedeniyle Avrupa Birliği'nde yer almasının imkânsız olduğunu savunan bazı siyasetçilerin dar görüşleriyle uyumludur. Türkiye'nin üyeliği konusundaki bu muhalefet karşısında, AB'nin Türkiye'deki güvenilirliği azalmış, Türk halkının AB üyeliğine verdiği destek gerilemiştir. Türkiye'nin AB'ye üye olmasını isteyenlerin oranı % 50'nin altına düşmüştür. Daha endişe verici bir husus, Türk halkının % 92'si Türkiye'nin üyeliği söz konusu olduğunda AB'nin çifte standart uyguladığı görüşündedir. İlerleme Raporu'nda yer alan ifadelerin, Türk kamuoyunda önceki yıllardaki kadar ilgi uyandırmıyor olması hiç şaşırtıcı değildir. Ayrıca Türk insanı, PKK terörü ile mücadelede, AB üyesi devletlerin Türkiye ile yeterince dayanışma içinde olmadıkları ve bu konuda destek vermedikleri için hayal kırıklığına uğramıştır.

Türkiye, bu zorluklara rağmen, AB'ye tam üyeliğin hem Ankara'nın hem de Brüksel'in yararına olduğu düşüncesiyle, bu hedefin gerçekleşmesi konusunda kararlıdır. İlerleme Raporu'nda belirtildiği gibi, Türkiye, Avrupa'nın en büyük altıncı ekonomisidir ve dünyadaki en hızlı büyüyen ekonomilerden biridir. Türkiye ve AB arasındaki ticaret ve yatırımlar artmakta, yeni iş alanları açılmakta ve sanayi gelişmektedir. Avrupalı tüketiciler ile Ortadoğu ve Orta Asya petrol ve gaz rezervleri arasında bir geçiş merkezi olan Türkiye, Avrupa'nın enerji güvenliği açısından hayati önem taşımaktadır. Buna ilaveten, Avrupa'nın en büyük ordusuna sahip olan ve İslam dünyasıyla güçlü bağları bulunan Türkiye, Avrupa'ya, küresel düzeyde nüfuzunu artırma ve daha güçlü bir rol üstlenme fırsatı sunmaktadır. Türkiye'nin üyeliğinin Avrupa'ya bir göçmen akınına yol açacağı yönündeki endişeler geride kalmıştır; Türkiye ekonomisinin hızla büyümesiyle, on binlerce Türk son birkaç yıl içinde ülkelerine geri dönmüştür. Bugün AB üyesi ülkeler için de İlerleme Raporları yayımlansa idi, günümüz Türkiye'sinin pek çok AB üyesi ülkeden daha iyi durumda olduğu sonucuna varılacağından eminim.

Bununla birlikte, bu zor dönemde bile Avrupa projesinin değeri bizim için son derece açıktır. Türkiye ile AB, yarım yüzyıldan daha uzun bir süredir bir ilişki içerisindedir. Biz bu ilişkideki ivmenin hızlandırılmasını istiyoruz. Bir araya gelen ülkelerin, tek başına hareket eden ülkelerden daha avantajlı durumda oldukları bilinen bir gerçektir. AB, ortaklıkların farklılıkları aştığı kendine özgü bir başarı hikayesidir. Bütünleşme sayesinde Avrupa, tarihi sayılabilecek bir güvenlik, barış ve refah düzeyine ulaşmıştır.

Avrupalı ortaklarımızı, Türkiye'nin üyelik müzakerelerini samimiyetle devam ettirmeye ve daha iyiye doğru 21. yüzyılı şekillendirme inancıyla daha açık, daha hoşgörülü, daha dinamik ve daha müreffeh bir Avrupa için çalışmaya davet ediyoruz. Bu vizyon, ancak birlikte gerçekleştirebileceğimiz bir vizyondur.

Makalenin İngilizce metnine ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Kaynak: The Guardian


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 24/10/2011 / Hit: 8,129

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı