ENGLISH
  Güncelleme: 20/10/2011

Katılım Öncesi AB'den Sağlanacak Fonların Yönetimine İlişkin Başbakanlık Genelgesi Yayımlandı

18 Ekim 2011 tarihli ve 28088 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2011/15 sayılı Başbakanlık Genelgesinde, 2007-2013 döneminde Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye sağlanacak hibe niteliğindeki fonların, Avrupa Konseyi'nin Katılım Öncesi Yardım Aracı Tüzüğü esasları çerçevesinde kullandırılacağı belirtildi.

Katılım Öncesi Yardım Aracı Tüzüğünün amacının, aday ülkeleri üyeliğe hazırlık yönünde desteklemek ve üyelik sonrası kullandırılacak yapısal fonlara hazırlamak olduğu ifade edilen genelgede, Türkiye'ye sağlanan fonların Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma, Sınır Ötesi İş Birliği, Bölgesel Kalkınma, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi ve Kırsal Kalkınma bileşenleri altında yer aldığı belirtildi.

Genelgede, bu bileşenler altında AB'den sağlanacak fonların, AB'ye tam üyelik hedefi doğrultusunda, Katılım Ortaklığı Belgesi ve Ulusal Programda yer alan önceliklerin yanı sıra Bölgesel Kalkınma ve İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi bileşenleri için hazırlanan Stratejik Çerçeve Belgesi ve operasyonel programlar ile Kırsal Kalkınma bileşeni için hazırlanan Kırsal Kalkınma Programının strateji ve öncelikleri çerçevesinde kullandırılacağı ifade edildi.

Kurumsal Yapılar

Genelgeye göre, Hazine Müsteşarlığından sorumlu Bakan Yetkili Akreditasyon Görevlisi, Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşarı Ulusal Katılım Öncesi Yardım Koordinatörü, Hazine Müsteşarı Ulusal Yetkilendirme Görevlisi, Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ise Stratejik Koordinatör olacak.

Ulusal Fon, Ulusal Yetkilendirme Görevlisinin sorumluluğu altında, Katılım Öncesi Yardım Aracı çerçevesinde sağlanacak yardımların mali yönetimiyle görevli olacak. Ulusal Yetkilendirme Görevlisi Destek Dairesi, Katılım Öncesi Yardım Aracı çerçevesinde oluşturulan sistemi izlenmesinden sorumlu olacak.

Program Otoritesi, ilgili mevzuat, Avrupa Birliği Müktesebatı ve uluslararası anlaşmalar çerçevesinde operasyonel programların hazırlanması, uygulanması ve izlenmesi, desteklenecek proje ve faaliyetlere ilişkin olarak, programlama, ihale ve sözleşme yapılması, proje ve faaliyetlerin yürütülmesi, ödemelerin yapılması, muhasebeleştirilmesi ile buna ilişkin kontrol, izleme ve değerlendirmelerin gerçekleştirilmesi, ilgili kurum ve makamlara görevleri ile ilgili bilgi, belge ve raporların intikali görevlerinin yerine getirilmesinden sorumlu olacak.

Merkezi Finans ve İhale Birimi, operasyonel programlara ilişkin projelerin Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak ihale, sözleşme, ödeme ve raporlama işlemlerini yerine getirmekle görevli olacak.

Kıdemli Program Görevlisi, Katılım Öncesi Yardım Aracının Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma bileşeniyle ilgili olarak Program Yetkilendirme Görevlisinin genel sorumluluğu altında, projelerin teknik uygulamasından sorumlu olan yararlanıcı kuruluşlarda görevli personel olarak belirlendi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Katılım Öncesi Yardım Aracının Kırsal Kalkınma bileşeni kapsamında, başvuru çağrı ilanlarına çıkılması, proje seçimi, sözleşme, ödeme ve raporlama işlemlerinin yürütülmesinden sorumlu olacak.

Denetim Otoritesi, Hazine Kontrolörleri Kurulu, Katılım Öncesi Yardım Aracının yönetim ve kontrol mekanizmalarının işlerliği ve etkinliğini denetlemek üzere Denetim Otoritesi olarak görevlendirildi.

Ulusal Otorite, Katılım Öncesi Yardım Aracı Sınır Ötesi İş birliği bileşeniyle ilgili olarak, Türkiye'nin halihazırda katılım sağladığı ve önümüzdeki dönemde katılacağı programlarla ilgili çalışmaları Merkezi Finans ve İhale Birimi ile iş birliği içerisinde yürütmek üzere Avrupa Birliği Bakanlığı Ulusal Otorite olarak belirlendi.

İç Denetim Birimi, katılım öncesi mali iş birliği kapsamında yer alan kurumların iç denetim işlevi, ilgili kanun çerçevesinde atananlar arasından, kurumlarınca öngörülen yeterli sayıdaki iç denetçi tarafından yerine getirilecek.

Koordinasyon Kurulu ve Komiteleri

Mali İş Birliği Koordinasyon Kurulu:

Kurul, Avrupa Birliği Bakanı başkanlığında, Ulusal Katılım Öncesi Yardım Koordinatörü, Ulusal Yetkilendirme Görevlisi, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı, Program Otoritesi bakanlıkların müsteşarları ve Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanından oluşturuldu.

Kurulun görevleri ise mali iş birliği sürecinin genel işleyişini, AB programları ve ajanslarından yararlanmaya yönelik faaliyetleri koordine etmek, izlemek ve değerlendirmek ve katılıma yönelik olarak üye ülkeler ile yürütülen ikili iş birliğinin genel koordinasyonunu sağlamak olarak belirlendi.

Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma Komitesi:

Komite, Avrupa Birliği Bakanlığı başkanlığında, Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ile Dışişleri ve Maliye Bakanlıklarının, en az daire başkanı düzeyinde temsilcilerinden ve Merkezi Finans ve İhale Biriminin uygun seviyedeki temsilcisinden oluşturuldu.

Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma Bileşeni kapsamında kullanılacak kaynaklara ilişkin öncelikleri belirlemek, hazırlık aşamasından başlamak üzere programlama belgelerini değerlendirmek ve varsa değişiklik önerilerinde bulunmakla bu bileşen kapsamındaki proje tekliflerini değerlendirmek, karara bağlamak ve proje hazırlama sürecini yönlendirmek bu komitenin görevi oldu.

Sınır Ötesi İş Birliği Komitesi:
Komite, Ulusal Otorite başkanlığında, Dışişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Merkezi Finans ve İhale Birimi temsilcilerinden oluşturuldu.

Komitenin görevi, Sınır Ötesi İş Birliği Bileşeni ile ilgili programlama ve teknik uygulama sürecini koordine etmek olarak belirlendi.

Bölgesel Kalkınma ve İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Komitesi:

Komite, Stratejik Koordinatör başkanlığında, Program Otoritesi Başkanları ile Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı ile Merkezi Finans ve İhale Biriminin üst düzey temsilcilerinden oluşturuldu.
Bu komitenin görevleri ise şu şekilde tespit edildi:
-Bölgesel Kalkınma ve İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi bileşenleri altında yer alan operasyonel programlara ilişkin gelişmeleri değerlendirerek, her bir bileşen için operasyonel programlar arası fon tahsisine ilişkin olarak Avrupa Komisyonuna iletilecek önerileri oluşturmak,

-Program Otoritelerine, operasyonel programlar arasındaki uyum ve tamamlayıcılığın sağlanmasına yönelik değerlendirme ve tavsiyelerde bulunmak,

-Stratejik Çerçeve Belgesi kapsamındaki operasyonel programlara ilişkin gelişmeleri ve belirlenen hedeflere ulaşmadaki ilerlemeleri değerlendirmek, Program Otoritesi kurumlara bu yönde tavsiyelerde bulunmak,

-Bölgesel Kalkınma ve İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi bileşenleri altında yer alan Operasyonel Programlara ilişkin yıllık izleme ve değerlendirme raporlarını görüşmek ve Stratejik Çerçeve Belgesinde yer alan hedeflerin tutarlılığını izlemek,

-Stratejik Çerçeve Belgesine ilişkin Stratejik Koordinatör tarafından hazırlanacak izleme ve değerlendirme raporlarını görüşmek,

-Yeterli sayı ve nitelikte projeden oluşan proje havuzunun oluşmasına katkıda bulunmak,

-Yatırım programıyla ilişkilendirilmesi gereken projelerle ilgili olarak proje tekliflerini, projelendirme aşamasında, eş-finansman ve yatırım programıyla ilişkisi bakımından Kalkınma Bakanlığının görüşünü almak suretiyle değerlendirmek.

İzleme Komiteleri

Katılım Öncesi Yardım Aracının Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma ile Kırsal Kalkınma bileşenleri için bileşen bazında, Bölgesel Kalkınma ve İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi bileşenleri için her bir operasyonel program bazında Çerçeve Anlaşma, Sektörel Anlaşma ve Finansman Anlaşmalarında tanımlanan görevleri yerine getirmek üzere izleme komitesi oluşturuldu.

Katılım Öncesi Yardım İzleme Komitesi:

Ulusal Katılım Öncesi Yardım Koordinatörü ile Avrupa Komisyonunun eşbaşkanlığında, Ulusal Yetkilendirme Görevlisi, Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ulusal Otorite, Merkezi Finans ve İhale Birimi, Stratejik Koordinatör ve Program Otoritesi kurumlar ile ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinden oluşturuldu.

Sektörel İzleme Komiteleri

Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma Bileşeni İzleme Komitesi:

Ulusal Katılım Öncesi Yardım Koordinatörü ve Avrupa Komisyonunun eşbaşkanlığında Ulusal Yetkilendirme Görevlisi, Program Yetkilendirme Görevlisi, Avrupa Birliği Bakanlığı, Ulusal Fon, Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve diğer ilgili kamu kurumlarının temsilcileriyle gerekli hallerde sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşturuldu.

Çevre, Ulaştırma, Bölgesel Rekabet Edebilirlik, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programları İzleme Komiteleri:
İlgili Program Otoritesi ile Avrupa Komisyonu'nun eşbaşkanlığında, Ulusal Katılım Öncesi Yardım Koordinatörü, Ulusal Yetkilendirme Görevlisi, Stratejik Koordinatör, Maliye Bakanlığı ve ilgili diğer kamu kurumlarıyla gerekli hallerde sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşturuldu.

Kırsal Kalkınma Bileşeni İzleme Komitesi:

Kırsal Kalkınma bileşeninin izlenmesine ilişkin komitenin oluşumu ve görevleri Sektörel Anlaşmanın ilgili hükümleri esas alınarak belirlenecek.

18 Ekim 2011 tarihli ve 28088 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2011/15 sayılı Başbakanlık Genelgesi için tıklayınız.

 


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 20/10/2011 / Hit: 8,610

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı