ENGLISH
  Güncelleme: 11/07/2011

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Yeni Döneme İlişkin Açıklaması

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ EGEMEN BAĞIŞ'IN YENİ DÖNEME İLİŞKİN AÇIKLAMASI

60. Hükümet döneminde iftiharla sürdürdüğüm "Devlet Bakanı ve Başmüzakereci" görevini Sayın Başbakanımızın teveccühleri ve Sayın Cumhurbaşkanımızın yüksek takdirleriyle 61. Hükümet Döneminde, bu kez Avrupa Birliği Bakanı olarak sürdürecek olmaktan büyük onur duyuyorum.

Hükümetimizin müstakil bir Avrupa Birliği Bakanlığı ihdas etmesi, son 9 yılda AB sürecini daha da ileriye taşıma kararlılığımızın somut bir tezahürü olmuştur. Bu kararlılığın bir başka ifadesi olarak, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan 2011/7 sayılı Genelge ile Başmüzakereci görevinin yanı sıra, "müzakere heyeti başkanlığı" görevi de Avrupa Birliği Bakanı'na tevdi edilmiş bulunmaktadır. Bu çerçevede, Avrupa Birliği makamları ile yapılacak tam üyelik müzakerelerinin, tüm koordinasyonu ve yönlendirilmesi Avrupa Birliği Bakanlığı uhdesinde tek elde toplanmış bulunmaktadır.

Şimdi bu kararlılığı, Türkiye'nin muasır medeniyet yolculuğunun varış noktası olan AB üyeliği hedefi ile taçlandırmak için çok önemli bir dönemece giriyoruz. Artık her alanda olduğu gibi, AB sürecinde de AK Parti'nin ustalık döneminin etkilerini hissedeceğimizden milletimizin şüphesi olmamalıdır. Türkiye ve AK Parti Hükümeti bu süreci başarıyla nihayetlendirecek özgüven, imkan ve kabiliyete sahiptir, muktedirdir. Avrupa Birliği'nin de bu kararlılığımızı görerek, artık ezberinden konuşmayacağını, Türkiye'ye karşı daha makul, dengeli ve objektif bir tutum takınacağını ümit ediyor, bekliyoruz. Türkiye, Avrupa Birliği açısından alışılmış, bilindik kelamların çok daha ötesinde bir yerde ve önemdedir.

Türkiye-AB ilişkileri yapay tıkanıklıklarla, engellemelerle ve tartışmalarla anılamayacak kadar değerlidir, stratejiktir. İki taraf için de en hayırlı olan bütün önyargıların bir kenara bırakılarak, sürecin hak ettiği mecraya kavuşmasıdır.

Türkiye'nin geleceğinin AB üyeliğinde olduğuna yönelik hiçbir bir şüphemiz yoktur. Avrupa Birliği'nin geleceğinin de Türkiye'nin üyeliğinde olduğu konusunda hiç kimse şüphe duymamalıdır.

Bu yeni dönemde, şüphelerin yerini güvene; korku ve paranoyaların yerini özgüvene bırakacağı bir sürecin içine gireceğimize ve başta muhalefet partilerimiz olmak üzere tüm STK'ların, iş dünyasının, akademik çevrelerin ve medyamızın demokratikleşme, şeffaflaşma ve kalkınma olarak gördüğümüz AB sürecine desteklerini güçlendirerek devam ettireceklerine yürekten inanıyorum.

Bu zamana kadar büyük bir özveri ve başarıyla müzakere heyeti başkanlığını yürüten Dışişleri Bakanlarımıza ve özellikle Dışişleri Bakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'na ve Dışişleri Bakanlığının tüm çalışanlarına şükranlarımı sunuyorum. Bu yeni dönemde, Sayın Başbakanımızın önderliğinde ve direktifleri doğrultusunda Avrupa Birliği Bakanlığı olarak, tüm bakanlıklarımızla aynı uyum ve koordinasyon içerisinde çalışacağımızın bilinmesini istiyorum.

 

8 Temmuz 2011 tarihli ve 27988 sayılı Resmi Gazete


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 11/07/2011 / Hit: 12,912

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı