ENGLISH
  Güncelleme: 01/07/2011

AB Konseyi Dönem Başkanlığı Polonya'ya Geçti

Polonya 1 Temmuz 2011 tarihi itibariyle 6 aylık AB Konseyi Dönem Başkanlığı'nı Macaristan'dan devraldı. 31 Aralık 2011 tarihine kadar sürecek olan Polonya Dönem Başkanlığı, oldukça iddialı bir program açıkladı ve önceliklerini aşağıdaki konu başlıkları altında topladı:

• Büyümenin kaynağı olarak Avrupa entegrasyonu
• Güvenli Avrupa
• Dünyaya açık bir Avrupa

2007'den beri kullanılan ve 2009'da Lizbon Antlaşması'nın yürürlüğe girmesiyle resmiyet kazanan Üçlü Başkanlık sistemine göre, Polonya kendinden sonra Başkanlık koltuğuna oturacak olan Danimarka ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile işbirliği ve eşgüdüm içerisinde çalışacak.

Polonya başkanlığının en önemli gündem maddesi şüphesiz AB'nin içinden geçtiği ekonomik krizle mücadele etmek olacak. Bu bağlamda Polonya özellikle, AB'nin yeni uzun dönem bütçesini (2014-2020) sağlamlaştırmaya ve ortak pazarı genişletmeye çalışacak. Öte yandan, Orta Avrupa ülkeleri arasındaki ilişkileri güçlendirmeye ve AB'nin genişleme sürecini hızlandırmaya çalışacak.

Türkiye ile geçmişten bu yana sağlam ilişkileri olan Polonya, Türkiye'nin üyeliğine tam destek vermekte. Bu çerçevede, 6 ay sürecek Polonya Başkanlığı süresince, Türkiye açısından müzakere sürecinin ilerlemesi beklenmekte.

Polonya Dönem Başkanlığı İnternet Sitesi için lütfen tıklayınız.

 

  

 


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 01/07/2011 / Hit: 12,052

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı