ENGLISH
  Güncelleme: 25/05/2011

Egemen Bağış'ın 25 Mayıs Etik Günü Mesajı

T.C.
DEVLET BAKANLIĞI
(Egemen Bağış)
ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

DEVLET BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ SAYIN EGEMEN BAĞIŞ TARAFINDAN
25 MAYIS ETİK GÜNÜ DOLAYISIYLA YAYIMLANAN MESAJ


Günümüzde gelişmiş ve demokratik tüm ülkelerde, çerçevesi uluslararası standartlarla belirlenmiş etik ilkelere uygun bir kamu yönetimi anlayışı kaçınılmazdır. Bu bağlamda, "Etik Günü" olarak kutladığımız 25 Mayıs'ı, etik değerlerin, başta siyaset ve kamu yönetimi olmak üzere, her alanda geçerli olan öneminin altını çizmek için vesile olarak görüyorum.

Türk kamu yönetimi uzun yıllar etik sorunu ile karşı karşıya kalmış, etik değerlere uymayan davranışların neden olduğu yaygın yolsuzluklar nedeniyle siyasi, ekonomik ve sosyal krizler yaşanmıştır. Siyaset alanında etik değerlerden uzaklaşma ise, maalesef halkımızın siyasete ve siyasilere olan güvenini sarsmıştır.

Kamu yönetiminde etik değerlere saygı gösterme aslında insan hak ve özgürlüklerine saygı göstermenin bir yansımasıdır. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da birçok defa ifade ettiği üzere, demokrasinin yara aldığı, yasakların yaygınlaştığı, insan hak ve özgürlüklerinin kısıtlandığı ortamlarda sosyal yapı da bozulmakta, yozlaşmaktadır.

Avrupa Birliği'ne katılım sürecimizde, azimle ve kararlılıkla sürdürdüğümüz reformlar sayesinde, ülkemiz sadece ekonomik anlamda çok ileri seviyelere ulaşmakla kalmamış, halkımız ile siyaset barışmış, toplumumuz, temel hak ve özgürlüklere dayalı, birbirine saygı gösteren, güven esasının hakim olduğu bir yapı haline gelmiştir.

Bugün, Etik Günü vesilesiyle, Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından hazırlanmış "Kamu Görevlileri Etik Rehberi"ni, bir kez daha tüm çalışma arkadaşlarımın dikkatine sunuyorum. Avrupa Birliği ile bütünleşme yolunda yönlendirme ve koordinasyon görevini sürdüren Avrupa Birliği Genel Sekreterliğimizin, toplumumuzda ve kamu yönetiminde etik kültürünün yerleşmesine de katkıda bulunacağına olan inancım tamdır.

Bu vesileyle tüm mesai arkadaşlarımın "25 Mayıs Etik Günü"nü ve Etik Haftası'nı kutluyor, başarılı ve etik kültürüne dayalı özverili çalışmalarının devamını diliyorum.



Güncelleme: 25/05/2011 / Hit: 10,146

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı