ENGLISH
  Güncelleme: 08/03/2011

Egemen Bağış'ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı

T.C.
DEVLET BAKANLIĞI
(Egemen Bağış)
Avrupa Birliği Genel Sekreterliği
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

 

Basın Duyurusu
8 Mart 2011


Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Vesilesiyle Yayımladığı Mesaj

 

Bugün, Birleşmiş Milletlerin öncülüğünde kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü.

Ülkemizin Kurtuluş mücadelesinde ve Cumhuriyetimizin kuruluşunda Anadolu kadınının oynadığı rol hafızalarımızdan silinmemektedir. Nitekim büyük Atatürk, "Dünyada hiçbir milletin kadını, ‘ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi zafere götürmekte Anadolu kadını kadar himmet gösterdim' diyemez" sözleriyle Anadolu kadının milli mücadelede oynadığı can alıcı rolü özetlemiştir. Atatürk, Avrupa'nın en köklü demokrasilerinden Fransa, İtalya ve İsviçre'den önce kadınlarına seçme-seçilme hakkını vererek, Cumhuriyetimizin temelinin kadınlarımızın emeği ile işlenmesini sağlamıştır.

Bugün Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, kadınlarımızın arzu ettiğimiz konuma ulaşması için önemli çalışmalara imza atmaktayız. Medeni Kanunda yapılan düzenlemeler, 2009 yılında kurduğumuz Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, 12 Eylül Referandumuyla kadına pozitif ayrımcılığın anayasal güvence altına alınması Türkiye'nin bu yöndeki kararlılığının önemli göstergeleri olmuştur. Artık kadınlarımız her zamankinden daha güçlü ve ülkemizin yönetimi ve geleceğinde daha fazla söz sahibidir. Başbakanımızın refikaları Sayın Emine Erdoğan da geçtiğimiz günlerde Brüksel'de Crans Montana Forumu tarafından kendisine verilen ödülü "bulunduğu coğrafyada her zaman barışın, özgürlüğün ve demokrasinin öncüsü olan Türkiye'nin tüm kadınlarına ithaf" ettiğini belirterek almıştır.

Kadınların ülkemizin geleceğinde söz sahibi olduğunu gösteren en güzel örnek de Türkiye'yi Avrupa Birliğine taşıyan Avrupa Birliği Genel Sekreterliğinin yönetici kadrolarındaki kadınların temsil oranıdır. Brüksel'deki Daimi Temsilci Yardımcımızın yanı sıra 14 tane Başkanımızdan 8 tanesinin ve uzman personelimizin % 58'inin kadın olduğunu söylemekten gurur duyuyorum.

Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen, dünyanın en gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi kadınların maruz kaldığı şiddet halen önemli bir sorun olarak karşımızda durmaktadır. Bu durumu kabullenmek mümkün değildir. Başbakanımızın dediği gibi "kadına yönelik şiddet vicdansızlıktır, insafsızlıktır, alçaklıktır." Bunun önüne sadece yasal düzenlemelerle geçilemeyeceği açıktır. Kadına yönelik şiddetin engellenmesi konusunda toplumumuzun her kesimine görev düşmekte, kadını ikinci sınıf gören geleneksel zihniyetin değişmesi gerekmektedir. Kadınların, her nasıl olursa olsun şiddete maruz kalmadıkları, ekonomik, toplumsal ve siyasal alanda etkinliklerini daha da artırdıkları, toplumda daha görünür ve güçlü oldukları bir Türkiye dileği ile tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar gününü kutluyorum.

 



Güncelleme: 08/03/2011 / Hit: 13,140

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı