ENGLISH
  Güncelleme: 09/11/2010

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın 9 Kasım Berlin Duvarı'nın Yıkılışının 21. Yıldönümü Mesajı

T.C.
DEVLET BAKANLIĞI
(Egemen Bağış)
Avrupa Birliği Genel Sekreterliği
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

 

Basın Duyurusu
9 Kasım 2010

 

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın 9 Kasım Berlin Duvarı'nın Yıkılışının 21. Yıldönümü Mesajı 

 

Bugün, bir dönem sadece bir kenti değil tüm dünyayı ikiye bölmüş Berlin Duvarı'nın yıkılışının 21. yıldönümüdür. Bu olay, insan özgürlüğü önüne set çekilemeyeceğini bir kez daha ispat etmiştir.

 

Berlin Duvarı'nın yıkılması ve ardından Doğu Blokunun çözülmesiyle, tarihin en önemli barış projesi olan Avrupa Birliği doğuya genişlemiştir. 16 milyon nüfuslu Doğu Almanya, her türlü kaygı ve soru işaretine rağmen, bir gecede Batıyla birleşmiştir. Arada geçen zaman, bu birleşmenin önünü açan liderleri tarih önünde haklı çıkarmıştır.

 

Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla tarihi aşama kaydeden Avrupa bütünleşmesi, mutlak surette Türkiye'nin üyeliği ile devam etmelidir. Türkiye'nin üyeliği Avrupa'nın zihnindeki duvarların yıkılması anlamına gelecektir. Bu ise hiç şüphesiz, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan gibi vizyon sahibi, cesur liderlerin Avrupa'nın geleceğine katkısıyla gerçekleşecektir. Avrupa'da tarihi sorumluluk ve sağduyunun galip gelmesini arzulamaktayız.

 

Tarih göstermektedir ki Avrupa'nın ihtiyacı yeni duvarlar değil, yeni köprülerdir. Avrupa ile sınırlarımızda yeni bir Berlin Duvarı istemiyoruz.

 

Tarih göstermektedir ki, böyle bir duvar kurulsa bile, eninde sonunda yıkılacaktır. Türkiyesiz bir Avrupa Birliği de tamamlanamayacaktır.

 

 

 



Güncelleme: 09/11/2010 / Hit: 9,738

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı