ENGLISH
  Güncelleme: 04/10/2010

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne Tam Üyelik Müzakerelerine Başlamasının 5. Yıldönümü Mesajı

T.C.
DEVLET BAKANLIĞI
(Egemen Bağış)
Avrupa Birliği Genel Sekreterliği
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

 

Basın Duyurusu
3 Ekim 2010

 

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne Tam Üyelik Müzakerelerine Başlamasının 5. Yıldönümü Mesajı

 

Bugün yarım yüzyılı askın bir süredir devam eden Avrupa Birliği yolculuğumuzun en önemli dönüm noktalarından birinin yıldönümü.

 

3 Ekim 2005 tarihinde Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği ve kararlı duruşu sayesinde 45 yıl sonra AB ile tam üyelik müzakerelerini başlattık.

 

O tarihten bu yana 33 fasıldan 13'u müzakerelere açıldı. 17 fasıl siyasi nedenlerle bloke edilmiş durumda. Daha önce hiçbir aday ülkenin karşılaşmadığı şekilde teknik müzakere süreci siyasi oyunlarla engellenmeye çalışılsa da, azmimiz ve kararlılığımızdan ödün vermeyeceğiz.

 

Avrupa'da her platformda her vesile ile Avrupalı muhataplarımıza bugünkü durumun sürdürülebilir olmadığını artık Türkiye'nin sabrının zorlandığını söylüyoruz.

 

Müzakerelerin başlatılması hedefimizdi, ama şüphesiz nihai hedefimiz değildi. Nihai hedefimiz tam üyeliktir.

 

Türkiye son 8 yılda ciddi bir dönüşüm sürecinden geçti ve bu dönüşüm hızla devam ediyor. Türkiye demokratik anlamda daha özgürlükçü, ekonomik anlamda daha güçlü ve dış politikada daha saygın bir ülke konumuna geldi. Bu gelişmeler neticesinde de Türkiye karşıtı çevrelerin tezleri bir bir geçerliliğini yitiriyor.

 

Müzakerelerin beşinci yılında bizler çalışmalarımıza aynı sevk ve heyecanla devam ediyoruz; edeceğiz de. Ama artık Avrupalı dostlarımızın bir karar vermesi gerekiyor. Başbakanımızın dediği gibi, Türkiye kapılarda bekletilecek bir ülke değildir.

 

 

 



Güncelleme: 04/10/2010 / Hit: 10,227

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı