ENGLISH
  Güncelleme: 16/09/2010

Devlet Bakanı Ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Başbakan Adnan Menderes'in Ölüm Yıldönümü Mesajı

 T.C.
DEVLET BAKANLIĞI
(Egemen Bağış)
ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

 

Basın Duyurusu

17 Eylül 2010

 

 

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın

Başbakan Adnan Menderes'in Ölüm Yıldönümü Mesajı

 
 
Bugün, Türk demokrasi tarihinin en acı günlerinden merhum Adnan Menderes'in idam edilmesinin yıldönümü. Türkiye'de çok partili siyasi dönemin başlamasına ve millet tarafından benimsenmesine öncülük eden merhum Menderes, Atatürk'ün bizlere işaret ettiği çağdaşlaşma hedefinin somutlaştığı o dönemki Avrupa Ekonomik Topluluğu'na 51 yıl önce ilk başvurumuzu yaparak demokrasi ve kalkınma yolunda geri döndürülemeyecek bir adım atmıştır.

Merhum Menderes'in demokrasi mirası o kadar güçlüdür ki demokrasi tarihimizde şahit olunan hiçbir darbe, halkın iradesini ve demokrasiye olan inancını kıramamıştır. Bunun en son kanıtı, demokrasi tarihimizin yine acı günlerinden birisinin yıldönümü olan 12 Eylül 2010 tarihinde askeri anayasaya halkımızın yüce iradesiyle indirilen darbe olmuştur.

Merhum Menderes'in başlatmış olduğu AB yolculuğunu ve demokratikleşme çabalarını bugün bizler, Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde aynı inançla ve cesaretle sürdürmeye çalışıyoruz. Daha güçlü bir demokrasi yolunda adımlar atarken Merhum Menderes'in yol göstericiliğini unutmuyor ve her geçen gün kendisinin Türk demokrasi tarihindeki önemini daha iyi anlıyoruz. Bu nedenle 2003 Eylül'ünden bu yana siyasi reformları takip etmek üzere kurduğumuz Reform İzleme Grubunun 22. toplantısını merhum Menderes'i kaybettiğimiz 17 Eylül tarihinde gerçekleştirmeyi bir vefa borcu olarak gördük. 17 Eylül'de merhum Menderes'i mezarı başında rahmetle ve saygıyla andıktan sonra gerçekleştireceğimiz Reform İzleme Grubu toplantısı, kendisinin bizlere miras bıraktığı demokratik geçmişe bağlılığımızı bir kez daha göstererek, AB üyeliği yolundaki çabalarımızı hızlandıracaktır.

Aynı zamanda hem devlet adamı ve hem de halk adamı olmayı başarmış nadir siyasilerden biri olan merhum Menderes'i ölüm yıldönümünde bir kez daha rahmet, şükran ve derin saygıyla anıyorum.


Güncelleme: 16/09/2010 / Hit: 10,716

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı