ENGLISH
  Güncelleme: 01/09/2010

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın "The Wall Street Journal"da Yayınlanan Mektubu

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın 27 Ağustos 2010 Tarihinde "Anayasa Değişiklikleri Türkiye'nin Yararına" Başlığı ile "The Wall Street Journal"da Yayınlanan Mektubu


"Türkiye'nin anayasa değişikliği paketi, Türkiye'de bireysel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi yönünde atılması gereken çok önemli bir adımdır (Wall Street Journal, "Oylama, Türk Başbakanını Sanayicilerle Karşı Karşıya Getirdi," Dünyadan Haberler, 19 Ağustos) Bu değişiklik, Türkiye'yi 1980 darbe Anayasanın kısıtlamalarından kurtaracaktır. Anayasa değişiklikleri, Avrupa Birliği'nin Kopenhag siyasi kriterleri doğrultusunda hazırlanmıştır ve Türkiye'nin AB üyeliği bakımından önemli bir adımdır.


Bu paket; kadınlara, çocuklara ve engellilere yönelik pozitif ayrımcılık getirmekte, bireylere, kişisel verilerinin korunmasını talep etme hakkı sağlamakta; çalışanların sendikal haklarını genişletmekte; kamu Denetçiliği Kurumu'nu (ombudsmanlık) oluşturmakta ve askeri mahkemelerin yargılama yetkisini sınırlandırmaktadır. Bundan başka, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı getirmekte, Anayasa Mahkemesi'nin ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun toplumun farklı kesimlerini temsil eden geniş tabanlı bir yapıya sahip olmasını ve TBMM'nin Anayasa Mahkemesi üyelerini seçmesine imkân sağlamaktadır.


Eski karanlık çağ muhafızlarının çıkarttığı gürültünün tersine, bu paketin yargıyı denetim altına alma ya da muhalefeti sindirme niyeti ya da amacı yoktur. Aksine, paket denge ve denetim düzenlemeleriyle demokratik sistemin güçlendirilmesini ve bireysel hak ve özgürlükleri genişleterek, daha liberal-özgürlükçü bir ortam oluşturulmasını amaçlamaktadır.


Yunanistan, İspanya ve Portekiz, askeri rejimlerden miras anayasalarını bırakarak diktatörlükten demokrasiye geçip, 1980'de Avrupa Topluluğuna katılmışlardır. Şimdi doğru olanı yapma ve AB üyesi olma sırası Türkiye'dedir."

 

Yazıya ulaşmak için tıklayınız.

 

  


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 01/09/2010 / Hit: 9,663

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı