ENGLISH
  Güncelleme: 12/08/2010

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın 12 Ağustos Uluslararası Gençlik Günü Mesajı

T.C.
DEVLET BAKANLIĞI
(Egemen Bağış)
ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği
Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

 

Basın Duyurusu

12 Ağustos 2010

 

 

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın

12 Ağustos Uluslararası Gençlik Günü Mesajı 

 

 

Bugün, Birleşmiş Milletler tarafından gençlerin sıkıntılarına, kaygılarına dikkat çekmek ve onları günümüz dünyasında ortaya çıkan sorunların çözümüne dâhil etmek amacıyla 1999 yılından bu yana kutlanan Uluslararası Gençlik Günü. Bu özel gün, 2010 yılının Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Gençlik Yılı ilan edilmesiyle birlikte daha da anlamlı bir hal almıştır.


Gençler bizim ülkemizin en değerli varlıklarındandır. Büyük Atatürk, mücadele ve zorluklarla kurulan Cumhuriyeti gençlere emanet ederken, onların Türkiye'yi daha demokratik, daha müreffeh, daha güvenli bir ülke yapacak her projenin takipçisi olmaları gerektiği mesajını vermekteydi. Avrupa Birliği üyelik süreci de Cumhuriyetimizin ilanından sonraki en önemli çağdaşlaşma projesidir.


Biz de ülkemizin Avrupa Birliği üyelik sürecini gençlerimizin bir projesi olarak görüyoruz. Zira Türkiye, AB üyesi olduktan sonra gençlerimiz ekonomik ve sosyal anlamda bütünleşmiş bir Tek Pazarın içinde serbest dolaşıma girecekler, sahip oldukları istihdam, eğitim, sosyal faaliyet olanakları çeşitlenecektir. Aday ülke olarak Türkiye hâlihazırda birçok programdan yararlanmaktadır. Ülkemiz, uluslararası öğrenci hareketliliğinin ve kültürlerarası diyalogun artırılması amacıyla başlatılan Bologna Süreci'ne 2001 yılından, Erasmus ve Leonardo gibi Hayat Boyu Öğrenme Programları'na da 2004 yılından beri dâhildir. Binlerce gencimiz Erasmus programı sayesinde AB ülkelerinde eğitim programlarına katılmıştır. Avrupa Birliği Genel Sekreterliği koordinasyonunda her yıl verilen Jean Monnet Bursları ve bu yıldan itibaren verilmekte olan Avrupa Koleji Yüksek Lisans Bursları gençlerimiz için önemli fırsatlardır. Bu artan etkileşim sayesindedir ki Türkiye'nin Avrupalılığı artık daha az sorgulanır hale gelmiştir.


Hükümetimizin en genç bakanı olarak ben de dünya gençliğinin geliştireceği diyalog ve karşılıklı anlayış sayesinde 21. yüzyılın zorlu küresel sorunlarına çözüm getireceğine inanıyorum. 21. yüzyılın en önemli olaylarından biri olan Türkiye'nin AB'ye üyeliğini de, bu tarihi projeye inanan gençler başarıya ulaştıracaktır. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın dediği gibi "gençlerimizin yüzlerindeki ışıkta, gözlerindeki pırıltıda Türkiye'mizin aydınlık geleceğini görüyoruz." O ışık ve pırıltı daim olsun ki, AB üyesi Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalsın.

 

Bu vesileyle gençlerin idealizmi, enerjisi ve potansiyeline olan sonsuz inancımı ifade ederek bütün dünya ve Türk gençliğinin bu özel gününü kutlarım.

 

 

 

 

 



Güncelleme: 12/08/2010 / Hit: 11,239

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı