ENGLISH
  Güncelleme: 31/07/2010

Türkiye'nin Avrupa Ekonomik Topluluğu'na Ortaklık Başvurusunun 51. Yıldönümü Vesilesiyle Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış Tarafından Yayımlanan Mesaj

 

T.C.
DEVLET BAKANLIĞI

(Egemen Bağış)

ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

 

 

Türkiye'nin Avrupa Ekonomik Topluluğu'na Ortaklık Başvurusunun 51. Yıldönümü Vesilesiyle Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış Tarafından Yayımlanan Mesaj

(31 Temmuz 2010) 

 

31 Temmuz 1959, Türkiye‘nin en büyük modernleşme hareketlerinden birisinin başlama tarihidir. Atatürk'ün gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesine çıkma hedefimizin tezahürüdür. Henüz, kurucu altı üyesi olan ve diğer birçok Avrupa devleti başvuru iradesi gösterememişken Türkiye'nin, Avrupa Birliği'nin temeli olan Avrupa Ekonomik Topluluğu'na ortaklık için başvuru tarihidir.

 

Türkiye'de çok partili hayata geçişi sağlayarak Türk demokrasi tarihinin en önemli köşe taşlarından birini oluşturan kadro, AET'ye başvuru iradesini de göstererek Türkiye'yi çağdaşlaşma, demokratikleşme ve kalkınma yönünde geri dönülemez bir yola sevk etmiştir.

 

31 Temmuz 1959'da başlayan bu süreç zaman zaman askeri darbeler gibi çeşitli nedenlerle kesintiye uğratılmış uzun bir süreç olsa da, geçen 51 yılda pek çok önemli adım atılmıştır. 1963'te Ankara Anlaşması imzalanmış, 1973'te Katma Protokol yürürlüğe girmiş, 1987'de tam üyelik başvurusu yapılmış, 1995'te Gümrük Birliği tamamlanmış, 1999'da Türkiye'ye adaylik statüsü verilmiş ve 2005'te AB ile resmi müzakereler başlamıştır.

 

Bugün gelinen nokta çok önemlidir. Biz bugün AB üyesi olma yolunda son ama en önemli aşamada bulunmaktayız. Bu noktaya gelinmesinde Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yaptığımız reformların ve demokratikleşme çabalarımızın çok büyük bir önemi vardır.

 

Bu bağlamda yaptığımız anayasa değişikliği ayrı bir öneme sahiptir. 51 yıl önce bugün başlayan bu maratonda önümüze çıkan en büyük engellerden biri olan 12 Eylül 1980 anayasasını değiştirme ve böylelikle AB üyeliği yolunda çok önemli bir adım daha atma fırsatına sahibiz. Bu yolda hic şüphesiz halkımıza da büyük görevler düşüyor. Ben Türk halkının Türkiye'nin demokratikleşmesi ve çağdaşlaşması ve AB süreci açısından büyük önem taşıyan anayasa değişikliğine referandumda destek vereceğine yürekten inanıyorum.

 

Avrupa Birliği yolculuğumuzu 31 Temmuz 1959 tarihinde başlatan başta merhum Başbakan Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu olmak üzere bu sürece emeği geçen tüm liderleri şükran ve saygıyla anıyorum.

 



Güncelleme: 31/07/2010 / Hit: 24,519

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı