ENGLISH
  Güncelleme: 29/07/2010

Belçika AB Konseyi Dönem Başkanlığı'nı İspanya'dan Devraldı

  Belçika AB Konseyi Dönem Başkanlığı'nı İspanya'dan Devraldı

 

Belçika 1 Temmuz 2010 tarihi itibariyle 6 aylık AB Konseyi Dönem Başkanlığı'nı İspanya'dan devraldı. 31 Aralık 2010 tarihine kadar sürecek olan Belçika Dönem Başkanlığı'nın nihai AB Başkanlık Programı 16 Haziran 2010'da resmi olarak kabul edildi. Söz konusu program kapsamında Belçika tarafından tanımlanan hedefler, büyük oranda İspanya Dönem Başkanlığı tarafından 2010'un ilk yarısında açıklanan önceliklerin devamı niteliğinde olmakla beraber; Belçika, Dönem Başkanlığı süresince özellikle toplumsal ve ekonomik konulara ağırlık veren bir politika izleyecektir. Bu çerçevede, ekonomik ve mali kriz ile mücadele edilmesi, AB sosyal boyutunun daha da güçlendirilmesi, adalet ve içişleri konusunda Stockholm Programı'nın uygulanması, çevre, iklim ve genişleme konuları Belçika Dönem Başkanlığı'nın beş öncelikli alanını oluşturmaktadır.

 

 

 

Ekonomik ve Mali Krizle Mücadele
Belçika'nın AB Dönem Başkanı olarak önceliklerinin ilki ekonomik ve mali krizle mücadeledir. Bu alandaki tedbirler kısa, orta ve uzun vadeli olmak üzere üç dönemde ele alınmaktadır. Kısa vadede Yunanistan'ın ekonomik ve mali açıdan takibi yapılacaktır. Orta vadede mali sektör reformu ve bütçe disiplinini güçlendirmek için gereken işbirliği çalışmaları üzerinde durulacaktır. Uzun vadede ise 3 Mart 2010 tarihinde Komisyon tarafından kabul edilen, AB'nin geleceğine ilişkin hedeflerin yer aldığı Avrupa 2020 Stratejisi kapsamında bilgi ekonomisinin büyümesi ve iş imkanlarının artırılması ile beş başlık altında belirtilen ekonomik hedefler vardır. Bu hedefler;
• 20-64 yaş grubundaki insanların %75'inin iş gücüne katılımı,
• GSYH'nin %3'ünün Ar-Ge'ye ayrılması,
• eğitimden ayrılma oranının %10'un altına çekilmesi,
• yoksulluğun azaltılması,
• ve kısaca ‘20-20-20 Hedefleri' olarak adlandırılan AB İklim ve Enerji Paketindeki %20 emisyon gazının 1990 değerlerine göre %20 azalımı, enerji verimliliğinde %20 artış ve yenilenebilir enerjinin payının %20'ye çıkarılması hedeflerinin gerçekleştirilmesidir.

 

 

AB Sosyal Boyutunun Güçlendirilmesi
Belçika'nın önceliklerinden ikincisi AB'nin sosyal boyutunun pekiştirilmesidir. Bu kapsamda üç temel faaliyet alanı vardır. İlki Komisyon tarafından 22 Ekim 2008 tarihinde ilan edilen, yoksul ve dışlanmış kişilerin ihtiyaçlarına kulak verme ve sivil toplumu konu hakkında bilinçlendirme gibi amaçlar taşıyan 2010 Avrupa Yoksulluk ve Sosyal Dışlanma ile Mücadele Yılı kapsamındaki faaliyetlerken; ikincisi Komisyon'un 2008 yılında hazırladığı, teknolojik değişim, küreselleşme ve yaşlanan nüfus nedeniyle değişen AB ekonomik ve toplumsal yapısına cevap verme amacı taşıyan Yenilenmiş Sosyal Gündeminin daha da geliştirilmesidir. Son olarak da Avrupa 2020 Stratejisi çerçevesinde yürütülecek AB'nin sosyal boyutuna ilişkin çalışmalardır.

 

 

Stockholm Programı'nın Uygulanması

Adalet ve İçişleri alanında, Belçika Dönem Başkanlığı, AB'nin polis ve gümrük işbirliği, kurtarma hizmetleri, adli ve medeni hukuk işbirliği, göç, iltica ve vize politikalarının çerçevesini çizen Stockholm Programı'nı (2010-2014) etkin bir şekilde uygulamaya devam edecektir. AB 5 yıllık dönemler için adalet ve içişleri alanına ilişkin konulara yönelik bir yol haritası belirler. Bu çerçevede 2009 yılı İsveç Dönem Başkanlığı'nda yürürlüğe giren Stockholm Programı, adalet ve içişleri alanında yön gösterici bir role sahip olacaktır. Yüksek uluslararası koruma standartlarıyla birlikte insan haklarına saygı temeli üzerine kurulu ortak bir Avrupa iltica politikası oluşturulması bu konuda en önemli öncelikler arasındadır. Adalet alanında, adli kararların karşılıklı olarak tanınması ve adli işbirliği dönem başkanlığının ana konularından biri olacaktır.

Teröre karşı mücadele, organize suçlar, yasadışı göçler ve insan ticareti, içişleri alanında ele alınacak olan diğer önceliklerdir. Ayrıca bu mevzuların dışsal boyutuna da önem verilecektir. Bu çerçevede, Avrupa Dış Sınırlarda Operasyonel İş Birliği Yönetimi Ajansı Frontex'in güçlendirilmesi gündemde yer alan öncelikler arasındadır. Her ne kadar dış sınırların kontrol sorumluluğu Üye Devletler tarafından üstlenilmiş olsa da, Frontex Üye Devletler tarafından dış sınırların yönetimine yönelik olarak alınan tedbirlerin uygulanmasının koordinasyonunu sağlayarak, sınır güvenliğini güçlendirir.

 

 

 Çevre
Belçika Dönem Başkanlığı Programı'nda yer alan diğer bir öncelik çevre ve iklim değişikliğini kapsamaktadır. Bu bağlamda öncelik, 29 Kasım - 10 Aralık tarihleri arasında Cancun'da düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler 16. İklim Değişikliği Konferansı (COP 16)' nın gözönünde bulundurularak, Kopenhag Anlaşması'nın uygulanmasıdır. Avrupa'nın iklim değişikliği hedeflerinin karşılanması için, hafif ticari araçlar için koyulan karbon emisyon limitleri ve ulaştırma sektörünün ‘dekarbonlaşması'nı da içeren bir takım önlemlerin alınması gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, 2010 yılının Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Biyoçeşitlilik Yılı ilan edilmesi sebebiyle, Ekim 2010'da Nagoya'da gerçekleşecek olan 10. Biyolojik Çeşitlilik Konferansı'na katılım hazırlıkları, AB'nin çevre konusundaki diğer bir önceliğini oluşturmaktadır.

 


Genişleme
Ülkemizi de yakından ilgilendiren genişleme konusu Belçika Dönem Başkanlığı'nın diğer bir önceliğini teşkil etmektedir. Konu ile ilgili olarak Belçika, AB Başkanlık Programında açıkladığı şekilde, aday ülkelerle yürütülen müzakerelerde ilerleme sağlanmasını hedeflemektedir. Bu kapsamda, Hırvatistan ile müzakerelerin 2011'in ilk yarısında tamamlanmak üzere sürdürülmesi genişleme alanının önemli bir konusunu oluşturmakla beraber, İzlanda ile katılım müzakerelerinin başlaması yönünde somut adımların atılması ve Makedonya'nın AB üyelik süreci konusunda AB Konseyi'nde uzlaşıya varılmasının sağlanması Belçika Dönem Başkanlığı için önem taşıyan diğer konulardır. İzlanda, Temmuz 2009 tarihinde AB üyelik başvurusunu yapmış ve 17 Haziran 2010 tarihinde Avrupa Konseyi İzlanda'ya resmi olarak üyelik statüsü vermiş ve EUCO 13/10 sayılı Konsey Kararı ile üyelik müzakerelerine başlama kararı almıştır. Makedonya ise 3 Ekim 2005 yılından itibaren aday ülke statüsündedir. Ancak, Yunanistan'la uzun yıllardır devam eden isim sorunu Makedonya'nın AB süreci önünde engel oluşturmaktadır. Bu kapsamda, Belçika, dönem başkanlığı süresince, Makedonya ile müzakerelerin başlatılması yönünde engellerin kaldırılmasını amaçlamaktadır. Bununla beraber Kopenhag kriterlerinin yerine getirilerek yeni müzakere başlıklarının açılabilmesi yönünde Türkiye'deki reform sürecinin teşvik edilmesi Belçika'nın dönem başkanlığı süresince üzerinde duracağı konulardan biri olacaktır.

 

Sonuç olarak, AB ekonomisinin karşı karşıya olduğu ekonomik kriz ve 1 Aralık 2009'da yürürlüğe giren Lizbon Anlaşması'nın uygulanmasına ilişkin olarak kurumsal değişim ortamında Belçika'nın pragmatik bir dönem başkanlığı yapacağı düşünülmektedir. Bu kapsamda, Belçika, yukarıda belirtilen önceliklere ek olarak, Lizbon Anlaşması'nın uygulanması yönünde çalışmaların yoğunlaştırılması gerekliliğini vurgulamaktadır.

 

 

 

Fotoğraflar için tıklayınız

 


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 29/07/2010 / Hit: 11,363

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı