ENGLISH
  Güncelleme: 06/07/2010

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Stefan Füle ile İstanbul'da Bir Araya Geldi.

      Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Stefan Füle ile İstanbul'da Bir Araya Geldi.

      

      Avrupa Birliği (AB) Genel Sekreterliği Ortaköy Ofisi'nde gerçekleşen görüşme, basına kapalı olarak yarım saat sürdü. Görüşmede, AB süreci ile ilgi son gelişmeler, ay sonunda açılması öngörülen gıda güvenliği faslı, Türkiye'deki terör saldırıları ve demokratik açılım sürecinin ele alındığı öğrenildi.
      Bağış, Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu AB Komisyonu üyesi Stefan Füle ile birlikte Türkiye ve Avrupa'dan köşe yazarları ve basın mensupları ile çalışma kahvaltısında bir araya geldi. Bağış toplantıda, Hakkari'de şehit olan askerler için Van'da düzenlenen uğurlama törenine AB temsilcileri, büyükelçileri ve diğer AB diplomatlarının katılmasının AB'nin Türkiye'nin terörle mücadelesine verdiği desteği gösterdiğini, bundan Türk halkının çok etkilendiğini ifade etti.

 

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Stefan Füle

 

Stefan Füle de  toplantıda, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin devam ettirilmesi ve müzakerelerin ilerletilmesinin AB için bir itibar sorunu ve bu konunun AB'nin bir sorumluluğu olduğunu dile getirdi. AB'nin bazı ''sıfır'' politikalarına dikkati çeken Füle, bunlardan bir tanesinin ''sıfır şüphe politikası'' olduğunu, Türkiye'nin AB sürecinin devamı ile ilgili politikaların bu ''sıfır şüphe politikası'' çerçevesinde ele alındığını söyledi. AB'nin ''sıfır tereddüt'' politikası çerçevesinde kararlarını tereddüt etmeden uyguladıklarını belirten Füle, üçüncü sıfır politikalarının ''teröre sıfır tolerans'' politikası olduğunu vurguladı.

      Füle, Türkiye ile vize konusuna önem verdiklerini, bu konuda Temmuz ayında teknik toplantıların başlayacağını belirtti. Amaçlarının vizelerin kolaylaştırılması ve ileride serbest vize rejimine geçilmesi olduğunu kaydeden Füle, bu konuda AB ve Türkiye'nin üzerine düşen görevler bulunduğunu, Türkiye'nin üzerine düşenin ''geri kabul anlaşmasının'' bir an önce sonuçlandırılması, biyometrik pasaportların uygulamaya geçirilmesi, entegre sınır yönetimi noktasında standartların yükseltilmesi olduğuna işaret etti.

      Kıbrıs konusunun çözüm bulmasının önemli olduğunu belirterek, bulunacak çözümün askıdaki 8 faslın müzakere masasına tekrar getirilmesini sağlayacağını söyleyen Füle, Türkiye dış politikasında eksen kayması tartışmalarına da değindi.

      Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Zirvesi'ne (GDAÜ) katılmak için İstanbul'a gelen Avrupa Birliği Genişleme Komiseri Stefan Füle'yi kabul etti. Çırağan Sarayı Sultan Suit'te gerçekleşen görüşmede Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e eşlik etti. Basın mensuplarının kısa bir görüntü almasına izin verildiği görüşmenin içeriği ile ilgili açıklama yapılmadı.

                                                                   

                                                                                                                                               Resimler için tıklayınız


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 06/07/2010 / Hit: 9,546

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı