ENGLISH
  Güncelleme: 09/05/2009

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın 9 Mayıs Avrupa Günü Mesajı

9 Mayıs Avrupa Günü Mesajı

Bugün, insanlık tarihinin en önemli barış projelerinden biri olan Avrupa bütünleşmesi fikrinin tohumlarını atan 9 Mayıs 1950 tarihli Schuman Deklarasyonunun yıldönümünü kutlamaktayız. Elli yıllık kısa bir dönemde Kömür ve Çelik Topluluğundan, Gümrük Birliğine, Tek Pazardan, Ekonomik ve Parasal Birliğe dönüşen Avrupa bütünleşme süreci dünya siyasi tarihinde bir başarı hikâyesidir. Ne kadar eleştirilirse eleştirilsin serbest dolaşım olanaklarıyla, ortak para birimiyle, ortak sınırlarıyla Avrupa Birliği yarım milyar Avrupalıya daha demokrat, daha müreffeh, daha güvenli bir yaşam sunmaktadır.

Ülkemizin Avrupa Birliği projesi de Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Atatürk'ün bizlere hedef gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşma yolunda en önemli adımlardandır. Nitekim Atatürk, dünyanın ufuklarında kara bulutların dolaştığı 1930'larda Avrupa Birliği kavramını telaffuz eden ilk liderlerden olmuştur. Daha da önemlisi bu fikre Türkiye adına sıcak bakmıştır.

Türkiye'nin, rahmetli Başbakan Adnan Menderes'in öncülüğünde o zamanki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğuna ortaklık başvurusu yaptığı 1959 yılından bu yana yarım asır geçmiş. Çok emek harcanmış ama çok da zaman kaybedilmiş. Artık zaman kaybına tahammülümüz yok. Avrupalı bir yaşam standardına, demokrasi seviyesine ulaşmak istiyorsak milletimizin her ferdine sorumluluk ve fedakârlık düştüğünü unutmamalıyız.

Ülkemizin Avrupa Birliği ile müzakerelerinden sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakerecesi olarak müzakerelerin sonunda Türkiye'nin tam üye olacağına olan inancım tamdır. Bu inancım sağlam temellere dayanmaktadır. Her iki tarafın birbirine getireceği ekonomik, siyasi ve sosyal katkılar bütünleşmeyi kaçınılmaz kılmaktadır. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde Türkiye tarafından bu konuda gösterilen cesur ve sağduyulu liderliğin, Avrupalı liderler tarafından karşılık görmesi beklentim. Avrupa'nın vizyon sahibi ve sağduyulu liderlerinin Türkiye'ye sunulmaya çalışılan "ayrıcalıklı ortaklık" gibi bir takım hayali önerileri ciddiye almayacaklarına inanıyorum. Zira Türkiye'nin de Avrupa'nın da Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği fırsatını kaçırma lüksü yoktur.

Ülkemizin ve diğer tüm Avrupalı ulusların 9 Mayıs Avrupa gününü kutlarım.

Egemen BAĞIŞ
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 09/05/2009 / Hit: 10,309

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı