ENGLISH
  Güncelleme: 17/03/2008

Sivil Toplum Diyaloğu Bilgi Köprüleri Programı Basın Bilgi Notu

  SİVİL TOPLUM DİYALOĞU: AVRUPA-BİLGİ KÖPRÜLERİ PROGRAMI

2000 yılında kuruluşundan itibaren, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği (ABGS)'nin vizyonu "kamu kurum ve kuruluşları arasında koordinasyon sağlamak; katılımcı demokrasinin aktörleri: sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve medyayı AB çalışmalarına katkıda bulunmaya teşvik etmek; AB'nin temel değerlerini toplumun bütün sektörlerine ulaştırmak" olmuştur. 

Sivil toplum diyaloğu, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinde en önemli yönlerden biridir.

Bu çerçevede, AB'nin mali desteği ile Avrupa Birliği Genel Sekreterliği tarafından yürütülen ve Aralık 2006-Aralık 2007 döneminde uygulanan "Sivil Toplum Diyaloğu: Avrupa-Bilgi Köprüleri Programı"nın hedefi, Türkiye'nin AB Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Ulusal Programı ve Katılım Ortaklığı Belgesi'ni uygulamasına yönelik kapasitesinin güçlendirilmesi ve kamuoyunun daha iyi bilgilendirilmesi, özellikle her iki tarafın toplumlarınca ifade edilen değerlerle ilgili ortak bilincin oluşturulmasıdır.

Bu hedef, 2005 yılında yayımlanan "AB Ülkeleri ve Aday Ülkeler Arasında Komisyonun Sivil Toplum Diyaloğu Komünikasyonu" ile aynı doğrultudadır. Bu çabalar şöyle belirtilmektedir: "AB'nin gelecekteki her türlü genişlemesi, AB kurumlarının yanı sıra, AB üye ülkeleri ve aday ülkelerinin toplumları arasında güçlü, derin ve sürdürülebilir bir diyalog ile desteklenmelidir. Bu diyalog, farklı kültürleri ve yurttaşları, politik ve ekonomik sistemleri daha yakın olarak bir araya getirmeye ve karşılıklı daha iyi bilgi alışverişinin elde edilmesine, bilgi eksikliklerinin ortadan kaldırılmasına, böylelikle gelecekteki katılımların zorlukları kadar fırsatlarının da daha güçlü bir şekilde farkına varılmasına yardımcı olacaktır''

Program kapsamında 27 proje desteklenmiştir. Programın esas odağı üniversiteler, meslek örgütleri, dernekler, vakıflar ve düşünce kuruluşları olmuştur. Programın doğası gereği başvuru sahipleri AB üyesi veya aday ülkelerle ortaklıklar yaparak, çok sayıda bilgilendirme toplantısı yanında değerli yayınlar geliştirmişlerdir. Daha geniş bir perspektifle, bu yayınlar Çevre, Kültür, Telekomünikasyon, Ulaştırma, Ormancılık, Balıkçılık, Enerji, İş Sağlığı ve Güvenliği, Tüketici Hakları, Bölgesel Politika, Mesleki Eğitim, Tarım gibi Topluluk müktesebatının başlıklarının geniş bir alanının kapsamaktadır. Bu yayınlar Avrupa ve Türkiye'deki sivil topluma güvenilir bir kaynak oluştururken, aynı zamanda kamu kurumlarına da referans kitap olarak hizmet edeceklerdir. Aynı şekilde, uzmanlık merkezlerinin, ağlarının ve ortaklıkların oluşturulmasıyla, sürdürülebilir bir işbirliğinin kurulması sağlanmıştır. Daha spesifik olarak, Program sonucunda şu somut çıktılar elde edilmiştir: 7 uzmanlık merkezi oluşturulmuş, 47 konferans ve seminer düzenlemiş, 58 eğitim ve çalıştay yürütülmüş ve 37 kitap yayımlanmıştır. Aynı şekilde, Programın genel değerlendirilmesinin yapıldığı ve bütün projelerin özet bilgilerinin yer aldığı bir kitap yayımlanmıştır.

"Sivil Toplum Diyaloğu: Avrupa-Bilgi Köprüleri Programı" 18 Mart 2008 tarihinde gerçekleştirilecek "Program Değerlendirme Toplantısı" ile başarılı bir şekilde sona ermektedir. Bu toplantıda özellikle, Programın genel değerlendirmesi yapılacak, hibe projeleri kapsamında elde edilen tecrübelerin, "İyi Uygulama Örneklerinin", hibe faydalanıcı kuruluşlar, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, Merkezi Finans ve İhale Birimi ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu arasında paylaşımı sağlanacaktır.

Toplantı Yeri:
Gordion Otel
Büklüm Sokak No:59
Kavaklıdere/Ankara
 

Toplantı Programına  linkten ulaşabilirsiniz. (PDF Format - 596 KB)


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 17/03/2008 / Hit: 12,271

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı