ENGLISH
  Güncelleme: 24/11/2016

AB Bakanı Ömer Çelik’in Adana’daki Terör Saldırısına İlişkin Değerlendirmeleri

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Adana'daki terör saldırısıyla ilgili, "Lanetli terör insanımızı hedef almaya devam ediyor. İnsanlık adına terörle sonuna kadar mücadele edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

AB Bakanı Ömer Çelik, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Adana Valiliği önünde otoparkta bir patlama meydana geldiğini, valiyle konuştuğunu ve yaralıların olduğunu öğrendiğini belirtti. Yaralılara acil şifa dileğinde bulunan AB Bakanı Ömer Çelik, şunları kaydetti:

"Aydınlığın işareti olan sabah saatlerinde bu alçak saldırı gerçekleşti. Adana'mıza geçmiş olsun. Lanetli terör insanımızı hedef almaya devam ediyor. İnsanlık adına bu terörle sonuna kadar mücadele edeceğiz."

Alçak terör saldırısında iki vatandaşın hayatını kaybettiği bilgisini veren AB Bakanı Ömer Çelik, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

AB Bakanı Ömer Çelik, açıklamalarının sonunda "15 Temmuz hain darbe girişimine karşı tek yürek ve tek bilek olan Adana'mız, teröre karşı da aynı kararlı duruşu gösterecektir." ifadesini kullandı. 

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, aynı gün saldırının gerçekleştiği Adana Valiliğinde inceleme bulunduktan sonra, İl Emniyet Müdürlüğü bahçesinde basın toplantısı düzenledi.

Adana ve Türkiye'nin başı sağ olsun dileklerinde bulunarak, bugün hain bir terör saldırısının gerçekleştirildiğini belirten AB Bakanı Ömer Çelik, valiliğin hemen yanındaki otoparka patlayıcı yüklü aracın getirilmesi ve  bunun uzaktan kumandayla patlatılması sonucu 2 kişinin şehit düştüğünü, 33 vatandaşın da yaralandığını bildirdi.

AB Bakanı Ömer Çelik, "Adana'daki 2 şehidimize ve Suriye'deki görev yapan kahraman mehmetçiğe saldırı yapıldı. Orada da şimdiye kadar aldığım bilgilere göre, 3 şehidimiz var. Hepsine Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun. Adanamız da 33 yaralımız var. Bu yaralılardan bir tanesi orta derecede ağırlıkta bir yaralı. Arkadaşlarımız diğerlerinin sağlık durumları nispeten daha iyi olduğunu söylüyorlar. O titiz bir şekilde takip ediliyor. Birazdan da hastaneye geçeceğim, onları ziyaret edeceğim." diye konuştu.

Saldırıyla ilgili yetkililerle bir değerlendirme yaptıklarını aktaran AB Bakanı Ömer Çelik, şunları söyledi:

"Süratli bir şekilde bağlantılarını çözüyorlar. Bu bağlantıların çözülmesiyle birlikte kısa zamanda inşallah faillere ulaşmaya bekliyoruz. Tabi saldırı doğrudan valiliğe yapıldı. Burada Vali Bey'in doğrudan hedef alındığı görülüyor. Çok kısa bir zaman dilimiyle kendisinin giriş saati hedef alınmış. Ayrıca işte geçen haftadan beri yazılıyor yerel basında da. Esasında bu gün sabah ben, enerji bakanımız ve dışişleri bakanımızın burada olacağı yazılıyordu. Ve Enerji Konferansı'yla ilgili. Normal şartlar altında sabah da burada olacaktık. Enerji bakanımız geldi ama. Benim AB bakanlığının bütçesi olduğu için ben Ankara'da kalmıştım. Bugün benim bakanlığımın bütçesi görüşülecek. Fakat muhtemelen de belki o saatlerde orada olacaktık. Ama valilik makamının hedef alındığı görülüyor."

Aynı zamanda Suriye'de de bir saldırı yapılmasının eş zamanlı olarak bunların gündeme gelmesine dikkat çeken Bakan Ömer Çelik, her terör operasyonun arkasında bir mesaj bulunduğunu ifade etti.

AB Bakanı Ömer Çelik, "Tabi bu Türkiye'nin son zamanlarda etkinliklerini Türkiye'nin son zamanlar da ki terör örgütlerine karşı verdiği kararlı mücadelelere, terör örgütleri açısından terör örgütlerine verdiği zararın birtakım bu zararlar neticesinde bölgede bozulan bazı büyük politik oyunların neticesinde çeşitli senaryolarla karşı karşıya kalıyoruz." diye konuştu.

AB Bakanı Ömer Çelik, Adana'nın güvenlik riskleri açısından, hem burada mültecilerin barınması bakımından, hem başka açılardan bir geçiş noktası olması bakımından risk teşkil eden illerden biri olduğunu belirtti.

Bu riski, burayı hedef alanların bu değerlendirmelerini ciddiye almadıklarını vurgulayan Bakan Ömer Çelik, şunları söyledi:

"Netice itibarıyla burada kendisini şimdiye kadar ki pek çok olayda ispat etmiş, son derece başarılı işlere imza atmış bir güvenlik gücümüz var. 15 Temmuz günü de esasında Adana'daki bütün idarecilerimiz, bütün güvenlik güçlerimiz bu darbe girişimine karşı direnen polislerimiz, bu darbe girişimine karşı direnen askerlerimiz, yekvücut olarak Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı en büyük terör saldırısı, en haince saldırı diyeceğimiz 15 Temmuz darbe girişimine karşı koyma konusunda yürekliliklerini ve kapasitelerini ispat etmişlerdi. Dolayısıyla burada herhangi bir şekilde kimsenin geri adım atacağı bir durum yok. Adanalılar en son 15 Temmuz darbe girişiminde görüldüğü gibi devlet ile millet söz konusu olduğu zaman tek yürek ve tek bilek olmayı bilmişlerdir. Bu şekilde aynı kararlı duruşu sürdürecekler. Nitekim, Adana terörle mücadelede en çok şehit veren illerin başında gelmektedir. Adana'da topyekun bu vatan savunmasına, bu terörle mücadele konusundaki hassasiyete dönük vurgu çok yüksektir. Her ne olursa olsun bu çalışmalar kararlılıkla dirayetle sürdürülecek."

- Zaaf araştırılacak

"Tabi olayda zaaf var mıdır ya da başka tür değerlendirmeler var mıdır onları ele alıyoruz. Onlara bakılacaktır" diyen Bakan Ömer Çelik, konuşmasına şöyle devam etti:

"Netice itibarıyla doğrudan valilik hedef alınarak, gerçekleştirilmiş bir saldırı. O valilik biliyorsunuz 15 Temmuz darbe girişiminde demokrasinin korunmasının merkezi olarak görev gördü. Başta Vali Bey olmak üzere Adana'daki tüm yöneticiler milli iradeyi savunmak için son derece fedakar bir mücadele verdiler. Oranın bu bakımdan hedef alınması da dikkat çekici bir unsurdur. Tabi dediğim gibi aynı gün El Bab'ta askerlerimize dönük bir saldırı olması son zamanlarda terör örgütlerinin yaptığı açıklamalar, bunların hepsi değerlendirilecek ve bu neticede bir sonuca varılacak."

- "Avrupa'da maalesef basiretsiz vizyonsuz tartışmalar yapılıyor"

Kesin olanın bunun cezasız kalmayacağı olduğunun, Türkiye'nin egemen bir hukuk devleti olduğunun iyi anlaşılması gerektiğini ifade eden Bakan Ömer Çelik, "Ben sık sık AB Bakanı olarak Avrupa'daki dostlarımıza da bunu anlatıyorum. Hiç terörün ayak basmadığı yerlerde oturup, bunları konuşmak kolaydır. Ama Suriye, Irak'ta bin 295 kilometrelik sınırınızın olduğu bir çerçevede Türkiye'de bu kadar yüksek bir terörle mücadelenin söz konusu olduğu bir zamanda Türkiye'de dayanışma içerisinde olmak söz konusuyken, Avrupa'da maalesef basiretsiz vizyonsuz tartışmalar yapılıyor." diye konuştu.

Bugün demokrasiyi, hukuk devletini, vatandaşın can ve mal güvenliğini koruduklarını, bu saldırıların insanımıza, insanlığa karşı yapıldığına işaret eden AB Bakanı Ömer Çelik, şu ifadeleri kullandı:

"Ne olursa olsun teröre karşı geri adım atmayacağız. Adanalılar geri adım atmayacaklar. Türkiye geri adım atmayacak. Bununla kararlı bir şekilde mücadele edeceğiz. Evet huzurumuzu kaçırmak istiyorlar. Evet korkutmak istiyorlar. Panik havası yaymak istiyorlar ama şunu bilsinler her saldırıdan sonra Türkiye birbirine daha çok kenetleniyor. Bu terörün çirkin yüzü, teröre destek verenlerin çirkin yüzü, terör propagandası yapanların çirkin yüzü açık ve net bir şekilde ortaya bir kere daha çıkıyor. Bu vesilesiyle kahraman polisimize, kahraman askerimize bir kere daha teşekkür ediyoruz. Onlara başarılar diliyoruz. Bu şekilde değerlendirmelerimiz devam edecek."

- AB Parlamentosu karar hazırlığı 

AB Bakanı Ömer Çelik, bugün AB Parlamentosu'nun Türkiye ile ilgili alacağı karar doğrultusunda tekrar ayrıntılı bir değerlendirme yapacağını aktararak, "Onları sizle paylaşacağız. Çünkü bunun, Avrupa'nın şimdiye kadar sahip olduğu değerler bakımından özel bir yüzleştirme ile  ele alınması gerekiyor. Onla ilgili değerlendirmemi gün içerisinde bir sonraki açıklamamda yapacağım. Hastanelere geçeceğiz. Yaralılarımıza şifalar dileyeceğiz. Adanamızın, milletimizin, Türkiye'nin başı sağ olsun geçmiş olsun." değerlendirmesini yaptı.

Bakan Ömer Çelik ayrıca hastanede yaralıları ziyaret etti.

Kaynak: AA


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 24/11/2016 / Hit: 4,983

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı