ENGLISH
  Güncelleme: 11/12/2017

AB Bakanı Ömer Çelik Demokrasi ve Milli Birlik Günü Kapsamında Adana'da Temaslarda Bulundu

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Adana'da çeşitli temaslarda bulundu. Adana'da ilk olarak Yüreğir Belediyesini ziyaret eden AB Bakanı Ömer Çelik ardından Yüreğir Belediyesince inşa edilen "15 Temmuz Şehitler Parkı Bi̇li̇m, Tari̇h ve Kültür Kompleksi̇ ve Şehitler Anıtı"nın açılışını yaptı. Burada yaptığı konuşmada şimdiye kadar Türkiye'deki tüm darbe girişimlerinin iktidarın gayrimeşru el değiştirmesi için yapıldığını ancak 15 Temmuz gecesi gerçekleşen olaya sadece "darbe" demenin olayı eksik anlamak anlamına geleceğine dikkati çeken AB Bakanı Ömer Çelik, şunları kaydetti:

"Evet, bir darbe girişimini enstrüman olarak kullandılar ama esas olan şey, bu terör örgütünün ülkemize karşı bir işgal girişimi başlatmış olmasıydı. Ortaya çıkan tablo sadece iktidarın el değiştirmesine yönelik bir tablo değildi. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin aziz Türk milletine ait olan tapusunun birtakım başka güçlere devredilmesi projesiydi. Türkiye Cumhuriyeti'ne, Türk milletine ait olan egemenlik tapusu birtakım yabancı güçlere devredilecekti.

Eğer 15 Temmuz gecesi kahraman şehitlerimiz, gazilerimiz bu direnişi gerçekleştirmeseydi, bugün nasıl bir Türkiye tablosuyla karşı karşıya kalacaktık? Onu iyi düşünmemiz lazım. Bunu düşündüğünüz zaman ortaya çıkan direniş ve bertaraf ettiğimiz tehlikenin anlamını daha iyi kavramış oluruz. Allah korusun, eğer o darbe girişimi gerçekleşseydi, bugün Türkiye, Fetullah Gülen adlı bir teröristin sapık dini görüşleri tarafından, onun sapık dini görüşlerinin Türkiye'nin resmi ideolojisi olduğu bir devlet yapısına bürünecekti." 

AB Bakanı Ömer Çelik, darbenin başarılı olması halinde 15 Temmuz gecesi aziz Türk milletine karşı katliam emrini veren general kılığındaki katillerin Türkiye'nin yönetim kademesini oluşturacağını belirterek, "Türkiye Cumhurbaşkanı'na suikast gerçekleştirmek isteyen, Başbakan, hükümet üyelerini öldürmek isteyen, bir sürü insanımızın kanına giren, şehitlerimizin kanına giren bu katiller, Türk devletinin resmi makamlarına oturduklarını ilan edeceklerdi ve Türkiye, topyekun şekilde işgal edilmiş olacaktı." ifadelerini kullandı.

- "Başımızdan geçen en büyük tehlikelerden bir tanesidir"

15 Temmuz'da gerçekleştirilen direnişin sadece darbeye karşı koyma, katliamı engelleme olmadığına işaret eden AB Bakanı Ömer Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı tarih sahnesine çıktığımızdan beri sahip olduğumuz tüm devletleri varsayarak, tüm devletlerin başından geçen tehdit ve tehlikeleri hesaba katarak söylüyorum. Başımızdan geçen en büyük tehlikelerden bir tanesidir. İşgal, Kurtuluş Savaşı'nda, Çanakkale'de püskürtülürken ne kadar kıymetli bir fedakarlık sergilenmişse 15 Temmuz'da da o şekilde bir fedakarlık sergilenmiştir. Eğer 15 Temmuz gecesini 16 Temmuz gecesine bağlayan, Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla başlayan o direniş olmasaydı, biz bugün Kurtuluş Savaşı'nı, Çanakkale'yi, Dumlupınar'ı anamayan, tarihin şanlı günlerindeki kahramanlıklarını akla getiremeyen bir toprak parçası üstünde yaşayan insanlar haline dönecektik.

Çoğumuz hayatta olmayacaktı. Bugün aramızda gezen bu çocuklar için onurlu bir yaşam imkanı kalmayacaktı."

AB Bakanı Ömer Çelik, darbe girişiminin engellenmesini son bir yıldır her saniye andıklarını, andıkça da yapılan işin büyüklüğünün eksilmediğini, daha çok büyüdüğünü, daha çok kıymetlendiğini vurguladı.

- FETÖ ile mücadele

FETÖ ile mücadelelerinde zaman zaman eleştirilere muhatap olduklarını, bu eleştirilere gereken cevabı verdiklerini dile getiren AB Bakanı Ömer Çelik, zaman zaman içeriden, zaman zaman da dışarıdan FETÖ ile mücadelenin artık normale dönmesi gerektiğinin söylendiğini ifade etti.

"FETÖ, milletin ve devletin düşmanıdır." diyen AB Bakanı Ömer Çelik, şu değerlendirmelerle bulundu:

"FETÖ ile mücadelede 'Normale dönelim.' demek şehitlere hürmetsizliktir. Asla normale dönmeyeceğiz. Mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceğiz. Bir milletin namusuna, egemenliğine yapılan bu saldırı karşısında asla geri adım atmayacağız. FETÖ ve benzerleriyle mücadele etmezsek bu toprakları vatan kılma irademiz bize haram olur. O sebeple bu toprakları vatan kılmanın bedelini ödemiş bir millet olarak, fertler olarak bu mücadeleden asla geri durmayacağız.

FETÖ ve benzeri terör örgütleri şeklinde Türk devletinin ve Türk milletinin içine girmiş bu hastalıklı yapıları sonuna kadar, kazınıncaya kadar mücadele azmimizden ve enerjimizden hiçbir şey kaybetmeyeceğiz. Bu eserleri, bu şehitlerin aziz hatıralarını yaşatacağız."

- "Şehadetin manasını iyi anlamamız lazım"

AB Bakanı Ömer Çelik, belki de dünyadaki tüm dillerde "şehit" kelimesine karşılık gelen kelimelerin ölümle özdeşleştiğini, bir tek kendi dini inançlarında, dillerinde "yaşamak" ve "şahit olmak"la özdeş olduğunu belirtti.

Şehitlerin kendilerinden sonraki nesillere zillet içinde değil, izzet içinde hayat bırakmak için canlarını verdiklerini kaydeden AB Bakanı Ömer Çelik, "Bizim bu şehadetin manasını iyi anlamamız lazım. Şehitler aziz canlarını feda ederlerken bize izzetli bir hayat bırakmak için, gelecek nesilleri bir zilletten korumak için bu büyük fedakarlığı gösteriyor." dedi.

Şehitlerin ailelerinin de aralarında olduğunu anlatan AB Bakanı Ömer Çelik, şehit ailesi olmanın yeryüzünde kazanılacak rütbelerin, nişanların en büyüğü olduğunu söyledi.

AB Bakanı Ömer Çelik, şunları ifade etti:

"Ne mutlu şehit babası, şehit dedesi, şehit annesi, şehit eşi olanlara. Ve ne mutlu ki şehit çocuklarına ama hepimizin üzerinde bir vazife var. Hepimiz, bütün şehitlerin çocuklarını aynı bu bayrak gibi, aynı sancak gibi, aynı bu toprakları vatan kılma irademiz gibi sahiplenmeliyiz. Yaşımız, rütbemiz ne olursa olsun. Ben Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanı olarak söylüyorum, şehit çocuğu gördüğüm zaman ayağa kalkarım. Yaşı benden küçük de olsa, rütbesi ne olursa olsun."

- "15 Temmuz günü yapılan o fedakarlığı, ortaya koyulan o direnişi de hatırlayacaklar" 

AB Bakanı Ömer Çelik, o günün anısını yaşatan, şehitlerin aziz fedakarlığını gelecek nesillere, çocuklara, gençlere anlatacak, yaşayan eserler bırakılması gerektiğini, onların sadece kitaplarda ya da sadece anı günlerinde kalmaması gerektiğini vurguladı.

Parkta 5 Ocak Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunu konu alan "diorama"ya yer verildiğine değinen AB Bakanı Ömer Çelik, şunları söyledi:

"Kurtuluş Savaşı'nın bir parçası olan, Adana'nın kurtuluşundan, 15 Temmuz'a yani hem Türkiye'nin hem Adana'nın kurtuşuna şanlı, şerefli bir zihin, bir maneviyat köprüsünün şehitlerin hatırasına hürmet köprüsünün kurulmasıdır. O sebeple vatandaşlarımızdan kim burayı gezerse kim burayı ziyaret ederse, çocuklar, gençler bilhassa burayı gezdikleri zaman 5 Ocak'ı hatırladıkları gibi, Kurtuluş Savaşı'nı hatırladıkları gibi, 15 Temmuz günü yapılan o fedakarlığı, ortaya koyulan o direnişi de hatırlayacaklar. 

Dolayısıyla bu parkın şehitler parkı olarak dizayn edilmesi, aslında şehitlerin bize verdiği mesajın zihinlerimizde ve gönlümüzde diri tutulması ve sonraki nesillere diri şekilde aktarılması için son derece uygun bir ortam yaratmaktadır. Burayı gezen Adanalı olsun ya da Türkiye'nin her tarafından insan burayı gezdiği zaman burada görecek ki 5 Ocak'taki kurtuluş gibi, 15 Temmuz'daki kurtuluş da milletimizin hafızasına, milli hafızamıza kazınmış, bizim varoluş hikayemizin, destanımızın en önemli, en kıymetli, mücevher değerindeki anılarını barındırmaktadır. Burayı gezen çocuklar, gençler burayı her adım attıklarında 5 Ocak ile 15 Temmuz arasına, Kurtuluş Savaşı ile 15-16 Temmuz direnişine kurulan o büyük köprünün üzerinden yürüyerek, o şanlı direniş, o kutlu müdafaa köprüsünün üzerinden yürüyerek hayatlarını yaşayacaklar."

Programda, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde okuduğu şiirle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ağlatan, Gölbaşı'ndaki bombalı saldırıda şehit düşen ikiz polis memurları Ahmet ve Mehmet Oruç'un babası Ali Oruç, aynı şiiri seslendirdi.

Konuşmaların ardından AB Bakanı Ömer Çelik ve katılımcılar, kurdele keserek parkı ve üzeri bayrakla örtülü anıtı açtı.

Parkı gezen AB Bakanı Ömer Çelik, "diorama"yı inceledi.

AB Bakanı Ömer Çelik, ziyaret defterine "5 Ocak'tan 15 Temmuz'a Adana'daki milli ruh ve direnişi yeni nesillere anlatacak bu çarpıcı eseri hayata geçirenleri tebrik ediyorum." diye yazdı.

Törene şehit yakınları, Vali Mahmut Demirtaş, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, ABD Adana Konsolosu Linda Stuart Specht ile davetliler ve vatandaşlar katıldı. 

AB Bakanı ve beraberindekiler daha sonra kompleksin girişinde yer alan 15 Temmuz fotoğraf sergisini de gezdiler. 

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik,  "15 Temmuz Şehitler Parkı Bi̇li̇m, Tari̇h ve Kültür Kompleksi̇ ve Şehitler Anıtı"nın açılışının ardından 15 Temmuz şehitleri için düzenlenen mevlid yemeğine katıldı. 

Kaynak: AA


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 11/12/2017 / Hit: 5,087

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı