ENGLISH
  Güncelleme: 11/01/2017

AB Bakanı Ömer Çelik Finlandiya Dışişleri Bakanı Timo Soini İle Görüştü

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Finlandiya Dışişleri Bakanı Timo Soini ile 11 Ocak tarihinde Ankara’da bir araya geldi.

Avrupa Birliği Bakanlığı’nda gerçekleşen görüşmede Türkiye-Finlandiya ikili ilişkileri, Türkiye-AB ilişkileri, AB’de yaşanan gelişmeler, düzensiz göç ve terörle mücadelede işbirliği konuları ele alındı.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Timo Soini ile AB Bakanlığı'ndaki görüşmelerinin öncesinde ortak basın toplantısı düzenleyen AB Bakanı Ömer  Çelik, Fin hükümetine Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine karşı Türkiye ile erken ve net şekilde gösterdiği dayanışma için teşekkür etti.

AB ile ilişkiler bakımından Finlandiya'nın görüş ve vizyonuna önem verdiklerini anlatan AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde de Finlandiya'nın desteklerini gördüklerini aktardı.

Türkiye'nin pozisyonunun ve gerçeklerinin doğru anlaşılması bakımından Finlandiya'nın örnek bir yaklaşımı olduğunu söyleyen AB Bakanı Ömer  Çelik, Türkiye'deki demokrasinin korunması için Türk halkının gösterdiği fedakarlığın ve müttefikler arasında ihtiyaç duyulan dayanışmanın altının çizilmesi gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'nin Irak ve Suriye sınırında terörle mücadele ettiğini belirten AB Bakanı Ömer  Çelik, "Kuşkusuz Türkiye'nin terörle mücadelesi Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırlarını ve güvenliğini korumak içindir. Ama aynı zamanda Türkiye'nin verdiği bu mücadele Avrupa ve NATO sınırlarının güvenliğini korumaktadır." diye konuştu.

Yakın zamana kadar Türkiye'nin DEAŞ'la yeterince mücadele etmediği yönünde bazı ülkelerden açıklamalar olduğunu hatırlatan AB Bakanı Ömer  Çelik, hain darbe girişimi sonrasında bile Türk ordusunun zor şartlar altında Suriye'ye girerek DEAŞ'la fiilen sahada mücadele ettiğini vurguladı. AB Bakanı Ömer Çelik, ancak bu konuda Türkiye'nin müttefiklerinden yeterince destek görmediğini söyledi.

AB Bakanı Ömer  Çelik, Türkiye'nin DEAŞ'ın yanı sıra FETÖ, PKK ve PYD gibi terör örgütleriyle de mücadele ettiğinin altını çizdi.

Türkiye'nin ayrıca 3 milyon sığınmacıya da ev sahipliği yaptığını anımsatan AB Bakanı Ömer Çelik, sığınmacılar konusunda AB'nin verdiği sözleri yeterince yerine getirmediğini ifade etti.

AB Bakanı Ömer  Çelik, Suriyelilerin eğitim ve sağlık gibi ihtiyaçlarında harcanacak bütçenin bu denli gecikmesinin, yapılması gereken çalışmaların boşa çıkmasına yol açtığını söyledi. AB Bakanı Ömer  Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"En önemli şey, bu çocukların eğitilmesidir. Eğer bu çocuklar doğru düzgün bir şekilde eğitim almazlarsa yarın terör örgütlerinin kapsama sahası içerisinde kalabilirler. O sebeple Türkiye'nin bu eğitim konusuna gösterdiği hassasiyetin Avrupalı dostlarımız tarafından çok iyi anlaşılmasını, bu çocukların iyi eğitim şartlarına sahip olmasının bunların 'kayıp bir nesil' olmasının önüne geçecek en önemli konu olduğunun tekrar tekrar anlaşılması gerektiğinin altını çiziyoruz."

Sosyal medyada, bir AB başkentinde mültecilerin sokakta bile kalmaması için battaniyelerinin ellerinden alındığını gördüğünü aktaran AB Bakanı Ömer  Çelik, "Bunlar içimizi çok yakan görüntüler, ne yapacak bu insanlar? Bu insanlar ölümden kaçmışlar, hür ve demokratik dünyaya sığınmışlar. Hür ve demokratik dünyanın görevi, aynı Türkiye'nin yaptığı gibi bunlara daha çok kucak açmaktır." diye konuştu.

AB Bakanı Ömer  Çelik, hukuk devleti, demokrasi, insan haklarından bahsederken bir Avrupa başkentinde bu soğuk havada mültecilerin ellerinden battaniyelerinin toplanmasının, insanların bir görüntü kirliliği olarak ele alınmasının bütün kazanımları tehlikeye atacak bir yaklaşım olduğunu söyledi.

- Terörle mücadele

Terörle mücadele konusunda dünyanın daha çok gayret etmesi gerektiği bir dönemden geçildiğine işaret eden AB Bakanı Ömer  Çelik, Avrupa ülkelerinden yapılacak seçimlerde de aşırı sağ ve faşist akımlara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

İslamofobik, anti-semitik ve göçmen düşmanı akımların Avrupa coğrafyasına hakim olmaması için hassasiyet göstermek gerektiğinin altını çizen AB Bakanı Ömer Çelik, bu çerçevede Türkiye'nin AB ile ilişkilerini sürdürme konusunda görevlerini yerine getireceğini dile getirdi.

AB Bakanı Ömer  Çelik, Avrupa ile ortak demokratik değerleri tehdit eden terör, aşırı sağ ve yabancı düşmanlığı gibi unsurlarla mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye ile AB ilişkilerinde Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesinin yakından takip edilmesi gereken önemli konulardan olduğunu aktaran AB Bakanı Ömer  Çelik, AB Genel İşler Konseyi'nde fasıl açılmaması yaklaşımının ise darbe girişimine karşı demokrasi mücadelesi vermiş Türkiye'ye karşı bir haksızlık olacağını dile getirdi. AB Bakanı Ömer  Çelik konuşmasına şöyle devam etti:

"Demokratik değerleri paylaşma konusunda kararlıysak, bugün demokrasiyi savunmak demek Türkiye'nin yanında olmak demektir, demokrasiye küresel düzeyde destek vermek, demokrasi karşısında büyük fedakarlık gösteren Türk insanının yanında olmak demektir. Bugün demokrasiyi savunmak demek, Türkiye'nin darbe ve terör örgütlerine karşı verdiği mücadeleye destek vermek demektir."

- Kıbrıs müzakereleri

İsviçre'nin Cenevre kentinde devam eden Kıbrıs müzakerelerine ilişkin bir soru üzerine AB Bakanı Ömer  Çelik, Türkiye'nin Kıbrıs meselesindeki pozisyonunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından daha önce net bir şekilde dile getirildiğini kaydetti.

AB Bakanı Ömer  Çelik, "İki kurucu, egemen devlete dayalı, iki toplumlu esasa dayanan bir çözümün, bu parametrelere dayanan çözümün ortaya çıkması halinde bunu olumlu karşılayacağımızı söyledik." dedi.

Türkiye'nin iki devletli çözüme ulaşılması noktasında bugüne kadar güçlü bir irade ortaya koyduğunu hatırlatan AB Bakanı Ömer Çelik, basında bazı siyasilere atfen yer alan açıklamalara tepki gösterdi. AB Bakanı Ömer Çelik, "Hiç kimse bunu Güney Kıbrıs bir AB devletidir, dolayısıyla Kuzey'in Güney'e katılması gibi bir yaklaşımla ele alamaz. Böyle bir yaklaşım yanlış olur." ifadesini kullandı.

Müzakerelerde çözüme ulaşılması halinde Türkiye'nin önce Dışişleri Bakanları düzeyinde görüşmeleri ele alacağı bilgisini veren AB Bakanı Ömer  Çelik, ancak görüşmelere İngiltere Başbakanı Theresa May ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın katılması durumunda Başbakan Yıldırım'ın gideceğini kaydetti.

AB Bakanı Ömer  Çelik, "Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin vetosuna endekslenmesi bir vizyonsuzluktur." dedi.

- Anayasa oylamasında "açık oy" tartışması

Anayasa değişiklik teklifi oylamalarındaki "açık oy" tartışması hakkındaki düşüncelerinin sorulması üzerine AB Bakanı Ömer  Çelik, ana muhalefet partisinin demokrasinin en önemli kurumlarından biri olduğunu söyledi.

AB Bakanı Ömer  Çelik, burada ana muhalefetin argümanların zayıflığının, Türkiye'nin temel meselelerine hala bir "rejim krizi çıkarma gayretiyle" yaklaşmasının ve millet adına değil statüko adına muhalefet yapmayı genetik unsur haline getirmesinin dikkat çekici olduğunu dile getirdi.

Çok tarihi ve önemli günlerden geçildiğinin altını çizen AB Bakanı Ömer  Çelik, işin magazin tarafından uzak durup politik hayatın gerçek meselelerine yoğunlaşarak yüksek nitelikli konuşmalar yapılması gerektiğini söyledi.

Basın toplantısını izlemek için tıklayınız.

Kaynak: AA


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 11/01/2017 / Hit: 6,368

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı