ENGLISH
  Güncelleme: 15/07/2016

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik Finlandiya, İspanya ve Birleşik Krallık Büyükelçilerini Kabul Etti

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, nezaket ziyaretinde bulunan Finlandiya, İspanya ve Birleşik Krallık’ın Ankara Büyükelçilerini 14 Temmuz 2016 tarihinde AB Bakanlığı’nda kabul etti.

Bakan Ömer Çelik'in Finlandiya’nın Ankara Büyükelçisi Nina Vaskulanti’yi ve ardından İspanya’nın Ankara Büyükelçisi Rafael Mendívıl Peydro’yu kabullerinde Türkiye-AB ilişkilerinde güncel durum ve bu bağlamda terörle mücadele, göç ve vize alanlarında Türkiye-AB işbirliği konuları ele alındı.

İspanya’nın Ankara Büyükelçisi R. M. Peydro’yu kabulü öncesinde açıklamalarda bulunan AB Bakanı Ömer Çelik, İstanbul'da Atatürk Havalimanı'na yapılan terör saldırısından sonra dost ve müttefiklerin Türkiye'yle dayanışma içinde olmalarından duyulan memnuniyeti dile getirerek, şunları kaydetti: “Terörle, sadece fiziki olarak mücadele etmek yetmiyor. Terörle mücadele konusunda ideolojik boyutun en az fiziki boyut kadar ciddiye alınması gerekir."

Hem küresel barış hem de Türkiye'nin de dahil olduğu AB coğrafyası bağlamında ciddi sınamaların ve meydan okumaların olduğunu sözlerine ekleyen AB Bakanı Ömer Çelik, "Bunların en başta geleni terörle mücadele. Terörün küresel bir olgu olarak bütün başkentleri aynı anda tehdit edebildiği bir kapasiteyle ortada olduğunu görüyoruz." dedi.

Türkiye'nin terör konusunda ilkesel yaklaşımları çok önemsediğine vurgu yapan AB Bakanı Ömer Çelik, "Hiç bir terör örgütü diğerinden farklı değerlendirilemez. Son 2 gündür Avrupa Parlamentosu'nda (AP) PKK-PYD propagandası yapan bir serginin açılmasına tepki gösteriyoruz. Bu serginin açılması demek, bizim için, Avrupa Parlamentosu'nda DAEŞ'i, insanlık dışı örgütü öven bir serginin açılmasından farksızdır." şeklinde konuştu.

Hiç kimsenin PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan PYD terör örgütünün savunulması gibi bir yanlışa düşmemesi gerektiğinin altını çizen Çelik, "PYD, DAEŞ'le mücadele ettiği için bunun mazur görülmesi söz konusu olamaz. DAEŞ'le PYD'nin karşı karşıya gelmesinin hangi sebeplerden kaynaklandığı, bunun meşru bir mücadele biçimi değil, tam tersine bir terör örgütünün bir başka terör örgütüne karşı alan kazanmak için yürüttüğü bir mücadele olduğunun herkes farkına varmalıdır. Dolayısıyla, sırf bir terör örgütü, 'DAEŞ denilen bir başka terör örgütüyle mücadele ediyor' diye herhangi bir şekilde meşrulaştırılması kabul edilemez." dedi.

İspanya'nın Türkiye'nin terörle mücadelesine ve AB'ye üyelik sürecine destek olduğunu belirten AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, terörle mücadele konusunda iki ülkenin ortak anlayışa sahip olduğunu aktaran, İspanya'da yeni hükümetin kurulmasından sonra ülkeyi gündemdeki konuları değerlendirmek için ziyaret edeceğini bildirdi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, son olarak, Birleşik Krallık’ın Ankara Büyükelçisi Richard Moore’u kabul etti. AB Bakan Ömer Çelik'in Birleşik Krallık Büyükelçisi Richard Moore’u kabulünde Brexit sonrası Birleşik Krallık ve AB’de meydana gelen gelişmeler üzerinde fikir alışverişinde bulunuldu.

AB Bakanı Ömer Çelik, kabul öncesi basına yaptığı açıklamada, siyasi olarak Suriye’deki istikrarsızlık devam ettiği müddetçe terörün daha da güçlenip küreselleşeceği uyarısında bulunarak, "Oradaki rejim kaldığı müddetçe bir terör kaynağı olarak terör örgütlerinin daha da güçlendiği bir merkez olarak güçlenmeye devam edecek." dedi.

Göç krizine bağlı ortaya çıkan terör konusuna da değinen Çelik, “Terörün belki de en küresel bir şekilde hissettirdiği bir aşamadan geçiyoruz. İstanbul’da, Ankara’da, Londra’da, başka başkentlerde ciddi şekilde insanlığı tehdit eden terör olayları ortaya çıktı. Bu konuda dayanışmamızı net bir şekilde ortaya koyuyoruz." diye konuştu.

"Tarihsel olarak İngiltere bizim özel bir müttefikimiz. Özellikle AB bağlamında, terörle mücadele bağlamında, ve diğer konularda İngiltere her zaman bize destek olmuştur. Türkiye’nin AB’ye yaklaşması konusunda da İngiltere’nin çok önemli desteklerini gördük. Terörle mücadele konularında da bizim şartlarımızı anlayan ve bizimle gerek istihbarat konularında, gerekse diğer konularda, yakın iş birliği içerisinde bulunan yakın bir müttefikimizdir. Pek çok konuda ortak ajandamız var, bunları giderek güçlendiriyoruz, üst düzey karşılıklı devlet görüşmeleri her zaman en verimli şekilde geçiyor."

Çelik, Brexit referandumu sırasında Türkiye’ye karşı kendilerini üzen birtakım açıklamaların olduğunu hatırlatarak, "Bu referandum içerisinde maalesef birtakım ideolojik ve duygusal unsurlar araya girerek, bu referandumla hiç alakası olmamasına rağmen Türkiye karşıtlığı belli oranda bu referandumun bir parçası haline geldi. Biz bunun doğru olmadığını ifade ettik. İngiltere’deki dostlarımız da çeşitli platformlarda bu durumdan üzüntü duyduklarını ifade ettiler. Bunun bir paranteze alınıp, İngiltere ile bundan sonrasında önceki gibi yakın dayanışma içerisinde birbirini destekleyen iki ülke olarak, ilişkilerimizin ve siyasi söylemlerimizin aynı şekilde devam etmesini arzu ediyoruz, ki öyle devam edeceğine inanıyoruz." diye konuştu.

İngiltere'de yeni kurulan hükümete başarı dileyen Bakan Çelik, Brexit referandumunun sonucunun Avrupa’dan ayrılmak anlamına gelmediğini, bir şekilde Avrupa ile İngiltere’nin ilişkilerinin süreceğini kaydetti. Brexit sonrası İngiltere ve Avrupa'nın ne tür bir yol haritası izleyeceğinin Türkiye için de çeşitli deneyimler barındıracağını anlatan Çelik, eylül veya ekim ayları içerisinde İngiltere’yi ziyaret ederek muhataplarıyla görüşeceğini kaydetti.

AB Bakanı Ömer Çelik’in açıklamalarını izlemek için tıklayınız.


Diğer Haberler

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Güncelleme: 15/07/2016 / Hit: 4,514

Copyrights © 2023 Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
Directorate for EU Affairs
Copyrights © 2023 - Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı